Analogy Test (सादृश्यता परीक्षण) | Analogy MCQ Hindi

Analogy MCQ Hindi, सादृश्यता परीक्षण रीजनिंग ट्रिक्स, सादृश्यता परीक्षण रीजनिंग PDF, Analogy Test Reasoning Notes in Hindi PDF, Number Analogy Test reasoning tricks, सादृश्यता रीजनिंग ट्रिक्स, Analogy Test reasoning formula in hindi, Analogy reasoning questions and answers

Analogy MCQ Hindi

391
Created on

Reasoning Quiz

Reasoning Quiz | Analogy Test (सादृश्यता परीक्षण) - 9

इस क्विज को अपने दोस्तों के साथ शेयर करें

1 / 10

1. MAN : PDQ:: WAN:?

2 / 10

2. AEFJ: KOPT ::? QUVZ

3 / 10

3. 4:17::7:?

4 / 10

4. DxH:4x8::MxQ:?

5 / 10

5. किडनी: नेफ्रॉन:: केंद्रीय तंत्रिका तंत्रः?

6 / 10

6. शेरों का प्राइड :: बिल्लियों का?

7 / 10

7. 2 : 32 ::3:?

8 / 10

8. कीड़े: एंटोमोलॉजी :: सांप:?

9 / 10

9. DFHJ: WUSQ:: HJLN:?

10 / 10

10. हेमेटोलॉजी: रक्तः: फाइकालॉजी:?

Your score is

The average score is 54%

0%

Sarkarirank के Reasoning प्रश्नावली का उद्देश्य प्रत्येक प्रतियोगी परीक्षा के छात्र की मदद करना है। आज, हमने UPSC, SSC और बैंक परीक्षाओं के लिए प्रासंगिक Reasoning के प्रश्न और उत्तर संकलित किए हैं, जो सभी स्टूडेंट्स के लिए फायदेमंद साबित होंगे।

Reasoning Questions in Hindi

1. 2 : 32 ::3:?

(a) 243

(b) 293

(c) 183

(d) 143

Ans: a

2. DxH:4×8::MxQ:?

(a) 12x 17

(b) 13x 17

(c) 12×16

(d) 14 x 18

Ans: b

3. हेमेटोलॉजी: रक्तः: फाइकालॉजी:?

(a) रोग

(b) शैवाल

(c) मछलियों

(d) कवक

Ans: b

4. MAN : PDQ:: WAN:?

(a) NAW

 (b) ZDQ

(c) YDQ

 (d) YQD

Ans: b

5. शेरों का प्राइड :: बिल्लियों का?

(a) क्लाउडर

(b) हर्ड

(c) स्कूल

(d) बंच

Ans: a

6. AEFJ: KOPT :: ? : QUVZ

(a) HKQL

(b) GLKP

(c) HLKP

(d) GKLP

Ans: d

7. किडनी : नेफ्रॉन :: केंद्रीय तंत्रिका तंत्रः ?

(a) सेरेब्रम

(b) मस्तिष्क

(c) न्यूरॉन्स

(d) स्पाइनल कार्ड

Ans: c

8. 4 : 17 :: 7 : ?

(a) 48

(b) 50

(c) 51

(d) 49

Ans: b

9. DFHJ: WUSQ:: HJLN : ?

(a) RTVX

(b) TWYZ

(c) PRTW

(d) SQOM

Ans: d

10. कीड़े: एंटोमोलॉजी :: सांप : ?

(a) एग्रोलॉजी

(b) कैट्रोलॉजी

(c) माईकोलॉजी

(d) ओफियोलॉजी

Ans: d

Attempt with this collection of Top Reasoning Questions in Hindi PDF [Reasoning Questions Quiz] in Hindi. We have given these questions in the form of quiz. So that you get time to think for right answer before viewing it. So let’s test yourself by answering these 10 questions in Reasoning Questions in Hindi PDF.

With the help of the SarkariRank’s Reasoning Questions in Hindi PDF, all the students who are preparing for the Various Competitive or Placements or Entrance exams can easily get the preparation and practice Reasoning Questions in Hindi PDF from our website. Many of the Competitive exams such as the IBPS, RRB, SSC CGL, GRE, SSC CHSL, SSC MTS, CTET, Banking Examinations, IT Company Recruitment Rounds, UPSC, STATE PSC, SSC, SSSC, University Entrance Tests, CDA, NDA and other Exams by the different governments as well as the private organizations are including questions on Reasoning Questions in Hindi PDF.

SarkariRank’s Reasoning Questions in Hindi PDF include a wide range of GK and General Awareness Questions and Answers in the form of Quiz. These Reasoning Questions in Hindi PDF cover all those topics which can be useful for any Competitive Exams for all students.

Leave a Reply