Analogy Test (सादृश्यता परीक्षण) | Analogy MCQ In Hindi

Analogy MCQ In Hindi, सादृश्यता परीक्षण रीजनिंग ट्रिक्स, सादृश्यता परीक्षण रीजनिंग PDF, Analogy Test Reasoning Notes in Hindi PDF, Number Analogy Test reasoning tricks, सादृश्यता रीजनिंग ट्रिक्स, Analogy Test reasoning formula in hindi, Analogy reasoning questions and answers

Analogy MCQ In Hindi

217
Created on

Reasoning Quiz

Reasoning Quiz | Analogy Test (सादृश्यता परीक्षण) - 8

इस क्विज को अपने दोस्तों के साथ शेयर करें

1 / 10

1. ASTN: ZTSO :: MSUB:?

2 / 10

2. EJOT : VQLG :: BGLQ:?

3 / 10

3. FILM: ADGH :: MILK 😕

4 / 10

4. QDXM: SFYN :: UIOZ:?

5 / 10

5. QPRS: TUWV :: JIKL:?

6 / 10

6. MUMBAI: LTLAZH :: DELHI 😕

7 / 10

7. FJUL: BOQQ:: LHRX:?

8 / 10

8. BIGE: JQOM :: RYWU:?

9 / 10

9. AFHO: GBDJ:: CHFM:?

10 / 10

10. NOPQ: MLKJ :: HIJK:?

Your score is

The average score is 57%

0%

Sarkarirank के Reasoning प्रश्नावली का उद्देश्य प्रत्येक प्रतियोगी परीक्षा के छात्र की मदद करना है। आज, हमने UPSC, SSC और बैंक परीक्षाओं के लिए प्रासंगिक Reasoning के प्रश्न और उत्तर संकलित किए हैं, जो सभी स्टूडेंट्स के लिए फायदेमंद साबित होंगे।

Reasoning Questions in Hindi

1. BIGE: JQOM :: RYWU : ?

(a) AGFD

(b) ZFDB

(c) ZGEC

(d) ZYVX

Ans: c

2. QDXM: SFYN :: UIOZ : ?

(a) WKPA

(b) QNLA

(c) LPWA

(d) PAQM

Ans: a

3. ASTN: ZTSO :: MSUB : ?

(a) LRRC

(b) LTTA

(c) NTVC

(d) LTTC

Ans: d

4. FILM: ADGH :: MILK : ?

(a) ADGF

(b) HDGE

(c) HDGF

(d) HEGF

Ans: c

5. QPRS: TUWV :: JIKL : ?

(a) MNOP

(b) MNPO

(c) NMOP

(d) NMPO

Ans: b

6. FJUL: BOQQ:: LHRX : ?

(a) BKPR

(b) MNCC

(c) HRYY

(d) HMNC

Ans: d

7. EJOT : VQLG :: BGLQ : ?

(a) AEIM

(b) AFKP

(c) YTOJ

(d) ZUPK

Ans: c

8. AFHO: GBDJ:: CHFM : ?

(a) GBIM

(b) GBLD

(c) GPLD

(d) IDBH

Ans: d

9. NOPQ: MLKJ :: HIJK : ?

(a) DEFG

(b) EFGH

(c) FEDC

(d) GFED

Ans: d

10. MUMBAI: LTLAZH :: DELHI : ?

(a) CDKGG

(b) IHLED

 (c) CDKGH

(d) BCKGH

Ans: c

Attempt with this collection of Top Reasoning Questions in Hindi PDF [Reasoning Questions Quiz] in Hindi. We have given these questions in the form of quiz. So that you get time to think for right answer before viewing it. So let’s test yourself by answering these 10 questions in Reasoning Questions in Hindi PDF.

With the help of the SarkariRank’s Reasoning Questions in Hindi PDF, all the students who are preparing for the Various Competitive or Placements or Entrance exams can easily get the preparation and practice Reasoning Questions in Hindi PDF from our website. Many of the Competitive exams such as the IBPS, RRB, SSC CGL, GRE, SSC CHSL, SSC MTS, CTET, Banking Examinations, IT Company Recruitment Rounds, UPSC, STATE PSC, SSC, SSSC, University Entrance Tests, CDA, NDA and other Exams by the different governments as well as the private organizations are including questions on Reasoning Questions in Hindi PDF.

SarkariRank’s Reasoning Questions in Hindi PDF include a wide range of GK and General Awareness Questions and Answers in the form of Quiz. These Reasoning Questions in Hindi PDF cover all those topics which can be useful for any Competitive Exams for all students.

Leave a Reply