Analogy Test (सादृश्यता परीक्षण) | Analogy Reasoning In Hindi

Analogy Reasoning In Hindi, सादृश्यता परीक्षण रीजनिंग ट्रिक्स, सादृश्यता परीक्षण रीजनिंग PDF, Analogy Test Reasoning Notes in Hindi PDF, Analogy Test reasoning tricks, सादृश्यता रीजनिंग ट्रिक्स, Analogy Test reasoning formula in hindi, Analogy reasoning questions and answers

Analogy Reasoning In Hindi

1148
Created on

Reasoning Quiz

Reasoning Quiz | Analogy Test (सादृश्यता परीक्षण) - 4

इस क्विज को अपने दोस्तों के साथ शेयर करें

1 / 10

1. धर्मत्यागी : धर्म

2 / 10

2. ऊर्जा : जूल

3 / 10

3. सैवेज : सभ्य

4 / 10

4. इंडोलेंस : बीवर

5 / 10

5. अंधेरा:दीपक

6 / 10

6. प्रकाश : ग्लिंट

7 / 10

7. सिगरेट : तंबाकू

8 / 10

8. सॉनेट : कविता

9 / 10

9. मछली : शोल

10 / 10

10. चिमनी : धुआँ

Your score is

The average score is 46%

0%

Sarkarirank के Reasoning प्रश्नावली का उद्देश्य प्रत्येक प्रतियोगी परीक्षा के छात्र की मदद करना है। आज, हमने UPSC, SSC और बैंक परीक्षाओं के लिए प्रासंगिक Reasoning के प्रश्न और उत्तर संकलित किए हैं, जो सभी स्टूडेंट्स के लिए फायदेमंद साबित होंगे।

Reasoning Questions in Hindi

1. अंधेरा:दीपक

(a) थकान : व्यायाम

(b) प्यास : पानी

(c) चिकित्सा : बीमारी

(d) अध्ययन : कक्षा

Ans: b

2. मछली : शोल

(a) श्रोता : थिएटर

(b) शार्क : स्कूल

(c) हाथी : फ्लॉक

(d) व्हेल : हर्ड

Ans: c

 3. ऊर्जा : जूल

(a) कुल्हाड़ी : पीसना

(b) एमीटर : धारा

(c) शक्ति : एम्पियर

(d) प्रतिरोध : ओम

Ans: d

4. इंडोलेंस : बीवर

(a) लालित्य : मोर

(b) फेरस : मेमने

(c) निष्क्रियता : गाय

(d) खुशहाली : हाइना

Ans: a

5. सिगरेट : तंबाकू

(a) कॉफी : कैफीन

(b) दूध : बोतल

(c) सिगार : फ़िल्टर

(d) जूते : मोजे

Ans: a

6. चिमनी : धुआँ

(a) चाय : केटल

(b) क्ले : सिरेमिक

(c) हाऊस : रूफ

(d) गन : बुलेट

Ans: d

7. सॉनेट : कविता

(a) झूठ : मिथ्यात्व

(b) अध्याय : पुस्तक

(c) मर्डर : क्राइम

(d) बैलाड : स्टेंजा

Ans: c

8. सैवेज : सभ्य

(a) अनपढ़ : पुस्तक

(b) डार्क : लाइटेड

(c) जंगली : पशु

(d) क्रूर : वीर

Ans: b

9. धर्मत्यागी : धर्म

(a) शिक्षक : शिक्षा

(b) देशद्रोही : देश

(c) पोटेंशेट : किंगडम

(d) जेलर : लॉ

Ans: b

10. प्रकाश : ग्लिंट

(a) ज्वार : वेव

(b) खुशबू : फूंक

(c) रंग : शेड

(d) आवाज : धमाका

Ans: d

Attempt with this collection of Top Reasoning Questions in Hindi PDF [Reasoning Questions Quiz] in Hindi. We have given these questions in the form of quiz. So that you get time to think for right answer before viewing it. So let’s test yourself by answering these 10 questions in Reasoning Questions in Hindi PDF.

With the help of the SarkariRank’s Reasoning Questions in Hindi PDF, all the students who are preparing for the Various Competitive or Placements or Entrance exams can easily get the preparation and practice Reasoning Questions in Hindi PDF from our website. Many of the Competitive exams such as the IBPS, RRB, SSC CGL, GRE, SSC CHSL, SSC MTS, CTET, Banking Examinations, IT Company Recruitment Rounds, UPSC, STATE PSC, SSC, SSSC, University Entrance Tests, CDA, NDA and other Exams by the different governments as well as the private organizations are including questions on Reasoning Questions in Hindi PDF.

SarkariRank’s Reasoning Questions in Hindi PDF include a wide range of GK and General Awareness Questions and Answers in the form of Quiz. These Reasoning Questions in Hindi PDF cover all those topics which can be useful for any Competitive Exams for all students.

Leave a Reply