Analogy Test (सादृश्यता परीक्षण) | Analogy Reasoning Questions And Answers

Analogy Reasoning Questions And Answers, सादृश्यता परीक्षण रीजनिंग ट्रिक्स, सादृश्यता परीक्षण रीजनिंग PDF, Analogy Test Reasoning Notes in Hindi PDF, Analogy Test reasoning tricks, सादृश्यता रीजनिंग ट्रिक्स, Analogy Test reasoning formula in hindi, Analogy reasoning questions and answers

Analogy Reasoning Questions And Answers

657
Created on

Reasoning Quiz

Reasoning Quiz | Analogy Test (सादृश्यता परीक्षण) - 5

इस क्विज को अपने दोस्तों के साथ शेयर करें

1 / 10

1. हवा : आधी

2 / 10

2. चरणलर : स्टेशनरी

3 / 10

3. बरगद का पेड़ : लता-तंतु

4 / 10

4. यूटोपिया : अंग्रेजी

5 / 10

5. प्रामाणिकता : शंकायुक्त

6 / 10

6. कचरा : मलिनता

7 / 10

7. नस्लवाद : अनैतिक

8 / 10

8. रुझान : प्रवृत्ति

9 / 10

9. पदानुक्रम : रैक करना

10 / 10

10. दुर्व्यवहार : निश्चित

Your score is

The average score is 36%

0%

Sarkarirank के Reasoning प्रश्नावली का उद्देश्य प्रत्येक प्रतियोगी परीक्षा के छात्र की मदद करना है। आज, हमने UPSC, SSC और बैंक परीक्षाओं के लिए प्रासंगिक Reasoning के प्रश्न और उत्तर संकलित किए हैं, जो सभी स्टूडेंट्स के लिए फायदेमंद साबित होंगे।

Reasoning Questions in Hindi

1. रुझान : प्रवृत्ति

(a) प्रस्तावना : परिशिष्ट भाग

(b) मास्टर : दास

(c) साहस : धृष्टता

(d) आचरण : अनैतिकता

Ans: c

2. दुर्व्यवहार : निश्चित

(a) गर्म : गुस्सा

(b) ठंडा : गर्म

(c) लंबा : बढ़ा

(d) लघु : बौना

Ans: b

3. बरगद का पेड़ : लता-तंतु

(a) आलू : कंद

(b) पर्वतारोही : लता-तंतु

(c) अदरक : स्टेम

(d) पालक : रूट

Ans: b

4. हवा : आधी

(a) घृणा : उत्तेजना

(b) तूफान : सागर

(c) प्यार : जुनून

(d) आपदा : विपत्ति

Ans: c

5. चरणलर : स्टेशनरी

(a) फिक्सर : गम

(b) बुलेट : शस्त्रागार

(c) पिन : सुई

(d) टेप : पेपर

Ans: b

6. कचरा : मलिनता

(a) गरीब : भूख

(b) हीरा : भव्यता

(c) रंग : ब्रश

(d) गंदगी : सफाई

Ans: b

7. पदानुक्रम : रैक करना

(a) इन्फिनिटी : फिक्स्ड

(b) समीकरण : हल करना

(c) क्रोनोलॉजी : अनुक्रमिक

(d) आलोचना : पक्षपातपूर्ण

Ans: c

8. प्रामाणिकता : शंकायुक्त

(a) ईमानदारी : पाखंडी

(b) दृढ़ता : कट्टर

(c) कलाकृति : प्रामक

(d) दुष्टता : घृणास्पद

Ans: a

9. यूटोपिया : अंग्रेजी

(a) ओडिसी : ग्रीक

(b) तुलसीदास : संस्कृत

(c) मोनालिसा : अंग्रेजी

(d) दांते : लैटिन

Ans: a

10. नस्लवाद : अनैतिक

(a) लैंगिकवाद : अंधराष्ट्रीयता

(b) पारिस्थितिकता : भाषावाद

(c) राष्ट्रवाद : पहचान

(d) सांप्रदायिकता : धर्म

Ans: a

Attempt with this collection of Top Reasoning Questions in Hindi PDF [Reasoning Questions Quiz] in Hindi. We have given these questions in the form of quiz. So that you get time to think for right answer before viewing it. So let’s test yourself by answering these 10 questions in Reasoning Questions in Hindi PDF.

With the help of the SarkariRank’s Reasoning Questions in Hindi PDF, all the students who are preparing for the Various Competitive or Placements or Entrance exams can easily get the preparation and practice Reasoning Questions in Hindi PDF from our website. Many of the Competitive exams such as the IBPS, RRB, SSC CGL, GRE, SSC CHSL, SSC MTS, CTET, Banking Examinations, IT Company Recruitment Rounds, UPSC, STATE PSC, SSC, SSSC, University Entrance Tests, CDA, NDA and other Exams by the different governments as well as the private organizations are including questions on Reasoning Questions in Hindi PDF.

SarkariRank’s Reasoning Questions in Hindi PDF include a wide range of GK and General Awareness Questions and Answers in the form of Quiz. These Reasoning Questions in Hindi PDF cover all those topics which can be useful for any Competitive Exams for all students.

Leave a Reply