Analogy Test (सादृश्यता परीक्षण) | Analogy Reasoning Questions In Hindi

Analogy Reasoning Questions In Hindi, सादृश्यता परीक्षण रीजनिंग ट्रिक्स, सादृश्यता परीक्षण रीजनिंग PDF, Analogy Test Reasoning Notes in Hindi PDF, Analogy Test reasoning tricks, सादृश्यता रीजनिंग ट्रिक्स, Analogy Test reasoning formula in hindi, Analogy reasoning questions and answers

Analogy Reasoning Questions In Hindi

10426
Created on

Reasoning Quiz

Reasoning Quiz | Analogy Test (सादृश्यता परीक्षण) - 1

इस क्विज को अपने दोस्तों के साथ शेयर करें

1 / 10

1. नाव : अयस्क :: साइकिल 😕

2 / 10

2. स्क्रैप : भोजन :: लीज:?

3 / 10

3. आम : फल :: आलू:?

4 / 10

4. पुस्तक : प्रकाशक :: फिल्म : ?

5 / 10

5. हंसी : मस्ती :: रोना : ?

6 / 10

6. आदमी : मशीन: मास्टर:?

7 / 10

7. सुरक्षित : सकुशल :: बचाना : ?

8 / 10

8. धुआं : प्रदूषण :: युद्ध ?

9 / 10

9. वर्ग : डायमंड :: गोला 😕

10 / 10

10. टाइपिस्ट : टाइपराइटर :: लेखक : ?

Your score is

The average score is 48%

0%

Sarkarirank के Reasoning प्रश्नावली का उद्देश्य प्रत्येक प्रतियोगी परीक्षा के छात्र की मदद करना है। आज, हमने UPSC, SSC और बैंक परीक्षाओं के लिए प्रासंगिक Reasoning के प्रश्न और उत्तर संकलित किए हैं, जो सभी स्टूडेंट्स के लिए फायदेमंद साबित होंगे।

Reasoning Questions in Hindi

1. आम : फल :: आलू : ?

(a) जड़

(b) फल

(c) तना

(d) फूल

Ans: c

2. हंसी : मस्ती :: रोना : ?

(a) दु:ख

(b) पश्चताप

(c) बच्चा

(d) दण्ड

Ans: a

3. धुआं : प्रदूषण :: युद्ध ?

(a) विनाश

(b) संधि

(c) विजय

(d) शांति

Ans: a

4. वर्ग : डायमंड :: गोला : ?

(a) चिकना

(b) गोल

(c) अंडाकार

(d) गेंद

Ans: a

5. आदमी : मशीन :: मास्टर : ?

(a) कर्मचारी

(b) प्रबंधक

(c) घर

(d) दास

Ans: d

6. स्क्रैप : भोजन :: लीज : ?

(a) रोटी

(b) चाय

(c) शराब

(d) चावल

Ans: c

7. सुरक्षित : सकुशल :: बचाना : ?

(a) संरक्षित करना

(b) निश्चित

(c) रक्षा करना

(d) बंद करना

Ans: c

8. टाइपिस्ट : टाइपराइटर :: लेखक : ?

(a) पुस्तक

(b) कागज

(c) लिपि

(d) कलम

Ans: d

9. नाव : अयस्क :: साइकिल : ?

(a) पेडल

(b) गद्दी

(c) सड़क

(d) पहिया

Ans: a

10. पुस्तक : प्रकाशक :: फिल्म : ?

(a) निर्माता

(b) निदेशक

(c) संपादक

(d) लेखक

Ans: a

Attempt with this collection of Top Reasoning Questions in Hindi PDF [Reasoning Questions Quiz] in Hindi. We have given these questions in the form of quiz. So that you get time to think for right answer before viewing it. So let’s test yourself by answering these 10 questions in Reasoning Questions in Hindi PDF.

With the help of the SarkariRank’s Reasoning Questions in Hindi PDF, all the students who are preparing for the Various Competitive or Placements or Entrance exams can easily get the preparation and practice Reasoning Questions in Hindi PDF from our website. Many of the Competitive exams such as the IBPS, RRB, SSC CGL, GRE, SSC CHSL, SSC MTS, CTET, Banking Examinations, IT Company Recruitment Rounds, UPSC, STATE PSC, SSC, SSSC, University Entrance Tests, CDA, NDA and other Exams by the different governments as well as the private organizations are including questions on Reasoning Questions in Hindi PDF.

SarkariRank’s Reasoning Questions in Hindi PDF include a wide range of GK and General Awareness Questions and Answers in the form of Quiz. These Reasoning Questions in Hindi PDF cover all those topics which can be useful for any Competitive Exams for all students.

This Post Has One Comment

  1. Abhay panday

    This is a useful thing

Leave a Reply