Analogy Test (सादृश्यता परीक्षण) | Analogy Reasoning Questions

Analogy Reasoning Questions In Hindi, सादृश्यता परीक्षण रीजनिंग ट्रिक्स, सादृश्यता परीक्षण रीजनिंग PDF, Analogy Test Reasoning Notes in Hindi PDF, Analogy Test reasoning tricks, सादृश्यता रीजनिंग ट्रिक्स, Analogy Test reasoning formula in hindi, Analogy reasoning questions and answers

Analogy Reasoning Questions

4215
Created on

Reasoning Quiz

Reasoning Quiz | Analogy Test (सादृश्यता परीक्षण) - 2

इस क्विज को अपने दोस्तों के साथ शेयर करें

1 / 10

1. वृत्त : परिधि :: वर्ग : ?

2 / 10

2. टकराव : युद्ध :: रोग : ?

3 / 10

3. इंक : पेन :: रक्त : ?

4 / 10

4. पोषण : उपेक्षा :: नकारना : ?

5 / 10

5. चलना : दौड़ना :: मुस्कुराना : ?

6 / 10

6. प्रवाह : नदी :: स्थिर : ?

7 / 10

7. चूहा : बिल्ली :: कीड़ा : ?

8 / 10

8. गहने : सोना :: सुई : ?

9 / 10

9. चिकित्सक : उपचार :: न्यायाधीश : ?

10 / 10

10. लक्षद्वीप : कवारत्ती :: अंडमान और निकोबार : ?

Your score is

The average score is 56%

0%

Sarkarirank के Reasoning प्रश्नावली का उद्देश्य प्रत्येक प्रतियोगी परीक्षा के छात्र की मदद करना है। आज, हमने UPSC, SSC और बैंक परीक्षाओं के लिए प्रासंगिक Reasoning के प्रश्न और उत्तर संकलित किए हैं, जो सभी स्टूडेंट्स के लिए फायदेमंद साबित होंगे।

Reasoning Questions in Hindi

1. गहने : सोना :: सुई : ?

(a) सिलाई

(b) टांका लगाना

(c) स्टील

(d) धागा

Ans: c

2. लक्षद्वीप : कवारत्ती :: अंडमान और निकोबार : ?

(a) पोर्ट ब्लेयर

(b) दमन

(c) पांडिचेरी

(d) सिल्वासा

Ans: a

3. चूहा : बिल्ली :: कीड़ा : ?

(a) मत्स्य पालन

(b) पृथ्वी

(c) पक्षी

(d) रेशम

Ans: c

4. चलना : दौड़ना :: मुस्कुराना : ?

(a) महसूस करना

(b) हंसना

(c) चेहरा

(d) रोना

Ans: b

5. टकराव : युद्ध :: रोग : ?

(a) चिकित्सा

(b) रोगी

(c) महामारी

(d) संक्रमण

Ans: c

6. चिकित्सक : उपचार :: न्यायाधीश : ?

(a) न्यायालय

(b) निर्णय

(c) वकील

(d) सजा

Ans: b

7. वृत्त : परिधि :: वर्ग : ?

(a) आयतन

(b) क्षेत्र

(c) विकर्ण

(d) परिमाप

Ans: d

8. प्रवाह : नदी :: स्थिर : ?

(a) नहर

(b) धारा

(c) नदी

(d) कुंड

Ans: d

9. इंक : पेन :: रक्त : ?

(a) दान

(b) नस

(c) दुर्घटना

(d) डॉक्टर

Ans: b

10. पोषण : उपेक्षा :: नकारना : ?

(a) भेद प्रकट करना

(b) सराहना

(c) मान्यता देना

(d) कलंक लगाना

Ans: b

Attempt with this collection of Top Reasoning Questions in Hindi PDF [Reasoning Questions Quiz] in Hindi. We have given these questions in the form of quiz. So that you get time to think for right answer before viewing it. So let’s test yourself by answering these 10 questions in Reasoning Questions in Hindi PDF.

With the help of the SarkariRank’s Reasoning Questions in Hindi PDF, all the students who are preparing for the Various Competitive or Placements or Entrance exams can easily get the preparation and practice Reasoning Questions in Hindi PDF from our website. Many of the Competitive exams such as the IBPS, RRB, SSC CGL, GRE, SSC CHSL, SSC MTS, CTET, Banking Examinations, IT Company Recruitment Rounds, UPSC, STATE PSC, SSC, SSSC, University Entrance Tests, CDA, NDA and other Exams by the different governments as well as the private organizations are including questions on Reasoning Questions in Hindi PDF.

SarkariRank’s Reasoning Questions in Hindi PDF include a wide range of GK and General Awareness Questions and Answers in the form of Quiz. These Reasoning Questions in Hindi PDF cover all those topics which can be useful for any Competitive Exams for all students.

Leave a Reply