Indian Geography Quiz – 1 | भारत का भूगोल संबंधी वस्तुनिष्ट प्रश्न-उत्तर

Passionate to take Indian Geography Quiz? These GK quizzes will help students revise important topics. GK and General Awareness Topic-wise Online Test. Practice India gk online test here. India GK MCQ contains 10 questions from India GK.

7541
Created on

Indian Geography

Indian Geography Quiz - 1

इस क्विज़ को अपने दोस्तों के साथ शेयर करे !!

1 / 10

1. अरावली श्रेणियाँ किस राज्य में स्थित है?

2 / 10

2. भारत के कोरोमण्डल तट पर सर्वाधिक वर्षा होती है?

3 / 10

3. पृथ्वी के स्थलीय क्षेत्र में भारत का हिस्सा?

4 / 10

4. भारत में कौनसा क्षेत्र जैव विविधता तप्त स्थल है?

5 / 10

5. निम्नलिखित राज्यों में से किसमें अधिकतम औसत वर्षा होती है?

6 / 10

6. विषुवत रेखीय प्रदेश के उच्च भूमि क्षेत्र किस प्रकार की खेती [ कृषि ] के लिए उपयुक्त है?

7 / 10

7. दक्षिण भारत के भगवान रंगनाथा ( जिन्हें भगवान वेंकटेश भी कहते हैं ) का मंदिर स्थित है?

8 / 10

8. भारत का सर्वाधिक आबादी वाला द्वीप है?

9 / 10

9. भारत के पश्चिमी तटीय मैदान के उत्तरी भारत को जिस अन्य नाम से जाना जाता है?

10 / 10

10. वायुमण्डल का सबसे निचली परत है?

Your score is

The average score is 50%

0%

Attempt with this collection of Top General Awareness Questions [India gk Mock Test] in Hindi. We have given these questions in the form of quiz. So that you get time to think for right answer before viewing it. So let’s test yourself by answering these 10 questions in Indian Geography Quiz.

ये India gk Online Mock Test सभी competitive परीक्षाओं जैसे की CDS, UPSC, IAS, Bank PO, SSC, CGL, RAS आदि मे उपयोगी है। इसलिए दिए गए Top 10 Indian Geography Quiz के इस संग्रह के साथ अभ्यास करें।

Important Indian Geography Quiz

1. पृथ्वी के स्थलीय क्षेत्र में भारत का हिस्सा? [India’s share in the Earth’s terrestrial region?]

A. 2.8%
B. 2.4%
C. 2.0%
D. 3.2%

Ans: B. 2.4%

2. भारत के कोरोमण्डल तट पर सर्वाधिक वर्षा होती है? [The Coromandel Coast of India receives maximum rainfall?]

A. जनवरी-फरवरी में/January-February
B. जून-सितम्बर में/June-September
C. मार्च-मई में/March-May
D. अक्टूबर-नवम्बर में/October-November

Ans: D. अक्टूबर-नवम्बर में/October-November

3. वायुमण्डल का सबसे निचली परत है? [The lowest layer of the atmosphere is?]

A. समता पमण्डल/Stratosphere
B. ओजोन मण्डल/ozone circle
C. क्षोभ मण्डल/troposphere
D. आयन मण्डल/ionosphere

Ans: C. क्षोभ मण्डल/troposphere

4. दक्षिण भारत के भगवान रंगनाथा ( जिन्हें भगवान वेंकटेश भी कहते हैं ) का मंदिर स्थित है? [The temple of Lord Ranganatha (also known as Lord Venkatesh) of South India is located at?]

A. बिलिगिरि रंगा पहाड़ी पर/Biligiri on Ranga hill
B. तिरूमल्ला पहाड़ी पर/on Tirumalla hill
C. नन्दी पहाड़ी पर/on Nandi hill
D. चामुण्डी पहाड़ी पर/Chamundi hill

Ans: B. तिरूमल्ला पहाड़ी पर/on Tirumalla hill

5. भारत में कौनसा क्षेत्र जैव विविधता तप्त स्थल है? [Which region in India is a biodiversity hotspot?]

A. सुन्दरबन/Sundarbans
B. पश्चिमी घाट/Western Ghats
C. पूर्वी घाट/Eastern Ghats
D. गंगा के मैदान/Gangetic plains

Ans: B. पश्चिमी घाट/Western Ghats

6. अरावली श्रेणियाँ किस राज्य में स्थित है? [In which state are the Aravalli ranges located?]

A. राजस्थान/Rajasthan
B. हिमाचल प्रदेश/Himachal Pradesh
C. ओडिशा/Odisha
D. आन्ध्र प्रदेश/Andhra Pradesh

Ans: A. राजस्थान/Rajasthan

7. भारत के पश्चिमी तटीय मैदान के उत्तरी भारत को जिस अन्य नाम से जाना जाता है? [By what other name is the northern part of the Western Coastal Plain of India known?]

A. कर्नाटक तट/Karnataka Coast
B. मालाबार तट/Malabar Coast
C. कोंकण तट/Konkan Coast
D. कोरोमण्डल तट/Coromandel Coast

Ans: C. कोंकण तट/Konkan Coast

8. विषुवत रेखीय प्रदेश के उच्च भूमि क्षेत्र किस प्रकार की खेती [ कृषि ] के लिए उपयुक्त है? [What type of farming [agriculture]

A. बागाती कृषि/plantation agriculture
B. आर्द्रतर कृषि/Wet farming
C. शुष्क कृषि/dry agriculture
D. व्यापारिक कृषि/commercial agriculture

Ans: A. बागाती कृषि/plantation agriculture

9. निम्नलिखित राज्यों में से किसमें अधिकतम औसत वर्षा होती है? [Which one of the following states receives maximum average rainfall?]

A. अरुणाचल प्रदेश/Arunachal Pradesh
B. सिक्किम/Sikkim
C. केरल/Kerala
D. जम्मू-कश्मीर/Jammu and Kashmir

Ans: C. केरल/Kerala

10. भारत का सर्वाधिक आबादी वाला द्वीप है? [The most populous island of India is?]

A. माजुली/Majuli
B. अण्डमान/Andaman
C. लक्षद्वीप/Lakshadweep
D. सालसेट/Salsette

Ans: D. सालसेट/Salsette

With the help of the SarkariRank’s Indian Geography Quiz, all the students who are preparing for the Various Competitive or Placements or Entrance exams can easily get the preparation and practice stuff from our website. Many of the Competitive exams such as the IBPS, RRB, SSC CGL, GRE, SSC CHSL, SSC MTS, CTET, Banking Examinations, IT Company Recruitment Rounds, UPSC, STATE PSC, SSC, SSSC, University Entrance Tests, CDA, NDA and other Exams by the different governments as well as the private organizations are including questions on General Knowledge.

SarkariRank’s General Knowledge Online Tests include a wide range of GK and General Awareness Questions and Answers in the form of Quiz. These Indian Geography Quiz Mock Tests cover all those topics which can be useful for any Competitive Exams for all students.

This Post Has 4 Comments

  1. Alok kumar jangid

    Nice

  2. Mayank singh

    Sir ,gud morning
    Plzz provide the all previous year paper questions of up state exams (lekhpal, head operator …)

    1. Admin

      sure

  3. Mahir pavaiya

    Sir aapka content benifit de sakta hai mujhe

Leave a Reply