Indian Geography Quiz – 2 | भारत का भूगोल संबंधी वस्तुनिष्ट प्रश्न-उत्तर

Passionate to take Indian Geography Quiz? These GK quizzes will help students revise important topics. GK and General Awareness Topic-wise Online Test. Practice India gk online test here. India gk mock test contains 10 questions from Indian Geography.

3267
Created on

Indian Geography

Indian Geography Quiz - 2

इस क्विज़ को अपने दोस्तों के साथ शेयर करे !!

1 / 10

1. 'शान्त घाटी' (साइलेंट वेली) स्थित है?

2 / 10

2. भारत का कौनसा प्रदेश प्राचीन गोंडवाना भू-भाग से सम्बन्धित है?

3 / 10

3. नंदा देवी स्थित है?

4 / 10

4. डूरण्ड लाईन किन दो देशों के बीच की सीमा रेखा है?

5 / 10

5. दक्षिणी निकोबार द्वीप का घुट दक्षिणी बिन्दु है?

6 / 10

6. कौनसी रेखा भारत से गुजरती है?

7 / 10

7. प्रायद्वीपीय भारत का सर्वोच्च शिखर है?

8 / 10

8. माउंट एवरेस्ट की चोटी पर पहुँचने वाली पहली महिला कौन थी?

9 / 10

9. भारत की उत्तर से दक्षिण तक की लम्बाई है?

10 / 10

10. भारत की सबसे दक्षिण की पहाड़ी श्रृंखला मानी जाती है?

Your score is

The average score is 58%

0%

Attempt with this collection of Top General Awareness Questions [India gk Mock Test] in Hindi. We have given these questions in the form of quiz. So that you get time to think for right answer before viewing it. So let’s test yourself by answering these 10 questions in Indian Geography Quiz.

SarkariRank’s General Knowledge Online Tests include a wide range of GK and General Awareness Questions and Answers in the form of Quiz. These Indian Geography Quiz Mock Tests cover all those topics which can be useful for any Competitive Exams for all students.

Important Indian Geography Quiz

1. भारत की सबसे दक्षिण की पहाड़ी श्रृंखला मानी जाती है? [The southernmost mountain range of India is considered?]

A. जावादी पहाड़ियाँ/Javadi Hills
B. नीलगिरी पहाड़ियाँ/Nilgiri Hills
C. अन्ना मलाई महाड़ियाँ/Anna Malai Mahadis
D. कारडामोस पहाड़िया/Cardamos Hills

Ans: D. कारडामोस पहाड़िया/Cardamos Hills

2. प्रायद्वीपीय भारत का सर्वोच्च शिखर है? [The highest peak of peninsular India is?]

A. महाबलेश्वर/Mahabaleshwar
B. दोदाबेटा/Dodabeta
C. अनाइमुडी/Anaimudi
D. कुन्दर मुख/Kunder Mukh

Ans: C. अनाइमुडी/Anaimudi

3. माउंट एवरेस्ट की चोटी पर पहुँचने वाली पहली महिला कौन थी? [Who was the first woman to reach the summit of Mount Everest?]

A. बछेन्द्री पाल/Bachendri Pal
B. जुंको ताबेई/Junko Tabei
C. अरुणिमा सिन्हा/Arunima Sinha
D. प्रेमलता अग्रवाल/Premlata Agarwal

Ans: B. जुंको ताबेई/Junko Tabei

4. कौनसी रेखा भारत से गुजरती है? [Which line passes through India?]

A. मकर रेखा/Tropic of Capricorn
B. कर्क रेखा/Tropic of Cancer
C. विषुवत रेखा/Equator
D. 0″ अक्षांश रेखा/0″ latitude line

Ans: B. कर्क रेखा/Tropic of Cancer

5. नंदा देवी स्थित है? [Where is Nanda Devi located?]

A. आसाम हिमालय में/Assam in the Himalayas
B. हिमाचल हिमालय में/Himachal in the Himalayas
C. कश्मीर हिमालय में/Kashmir in the Himalayas
D. कुमायु हिमालय/Kumayu Himalaya

Ans: D. कुमायु हिमालय/Kumayu Himalaya

6. डूरण्ड लाईन किन दो देशों के बीच की सीमा रेखा है? [Durand Line is the boundary line between which two countries?]

A. भारत एवं पाकिस्तान/India and Pakistan
B. पाकिस्तान और अफगानिस्तान/Pakistan and Afghanistan
C. भारत एवं चीन/India and China
D. स.रा.अमेरिका और मैक्सिको/US and Mexico

Ans: B. पाकिस्तान और अफगानिस्तान/Pakistan and Afghanistan

7. दक्षिणी निकोबार द्वीप का घुट दक्षिणी बिन्दु है? [What is the southernmost point of South Nicobar Island?]

A. पोर्ट ब्लेयर/Port Blair
B. कार निकोबार/Car Nicobar
C. डनकन मार्ग/Duncan Road
D. इन्दिरा पाइन्ट/Indira Point

Ans: D. इन्दिरा पाइन्ट/Indira Point

8. भारत का कौनसा प्रदेश प्राचीन गोंडवाना भू-भाग से सम्बन्धित है? [Which region of India is related to the ancient Gondwana land area?]

A. हिमालय/Himalayas
B. गंगा/Ganga
C. थार मरूस्थल/Thar Desert
D. दक्षिण का पठार/South plateau

Ans: D. दक्षिण का पठार/South plateau

9. ‘शान्त घाटी’ (साइलेंट वेली) स्थित है? [‘Silent Valley’ (Silent Valley) is located at?]

A. तमिलनाडु में/in Tamil Nadu
B. केरल में/in Kerala
C. कर्नाटक में/In Karnataka
D. हिमाचल प्रदेश में/In Himachal Pradesh

Ans: B. केरल में/in Kerala

10. भारत की उत्तर से दक्षिण तक की लम्बाई है? [What is the length of India from north to south?]

A. 2,933 किमी./km/s
B. 3,214 किमी./km/s
C. 3,124 किमी./km/s
D. 3,412 किमी./km/s

Ans: B. 3,214 किमी./km/s

ये India gk Online Mock Test सभी competitive परीक्षाओं जैसे की CDS, UPSC, IAS, Bank PO, SSC, CGL, RAS आदि मे उपयोगी है। इसलिए दिए गए Top 10 Indian Geography Quiz के इस संग्रह के साथ अभ्यास करें।

With the help of the SarkariRank’s Indian Geography Quiz, all the students who are preparing for the Various Competitive or Placements or Entrance exams can easily get the preparation and practice stuff from our website. Many of the Competitive exams such as the IBPS, RRB, SSC CGL, GRE, SSC CHSL, SSC MTS, CTET, Banking Examinations, IT Company Recruitment Rounds, UPSC, STATE PSC, SSC, SSSC, University Entrance Tests, CDA, NDA and other Exams by the different governments as well as the private organizations are including questions on General Knowledge.

SarkariRank’s General Knowledge Online Tests include a wide range of GK and General Awareness Questions and Answers in the form of Quiz. These Indian Geography Quiz Mock Tests cover all those topics which can be useful for any Competitive Exams for all students.

Leave a Reply