Indian Geography Quiz – 3 | India Gk Mock Test

Passionate to take Indian Geography Quiz? These GK quizzes will help students revise important topics. GK and General Awareness Topic-wise Online Test. Practice India gk online test here. India gk mock test contains 10 questions from Indian Geography.

2606
Created on

Indian Geography

Indian Geography Quiz - 3

इस क्विज़ को अपने दोस्तों के साथ शेयर करे !!

1 / 10

1. भारत के किस राज्य की सीमा नेपाल, भूटान और चीन तीन देशों से मिलती है?

2 / 10

2. हीराकुंड बांघ किस नदी पर स्थित है?

3 / 10

3. कितने भारतीय प्रदेशों से होकर कर्क रेखा गुजरती हैं?

4 / 10

4. निम्नलिखित में से किस देश की भारत के साथ सबसे लम्बी स्थलीय सीमा हैं?

5 / 10

5. टिहरी बाँध किन दो नदियों के संगम पर स्थित है?

6 / 10

6. कौनसा भारत का राज्य कर्क रेखा के उत्तर में स्थित है?

7 / 10

7. जोजीला दर्रा किस राज्य में स्थित है?

8 / 10

8. मैक मोहन रेखा किसके बीच सीमांकन करती है?

9 / 10

9. भारत का सबसे लम्बा नदी बाँध कौन-सा है?

10 / 10

10. भारत में वृष्टि छाया प्रदेश है?

Your score is

The average score is 65%

0%

Attempt with this collection of Top General Awareness Questions [India gk Mock Test] in Hindi. We have given these questions in the form of quiz. So that you get time to think for right answer before viewing it. So let’s test yourself by answering these 10 questions in Indian Geography Quiz.

SarkariRank’s General Knowledge Online Tests include a wide range of GK and General Awareness Questions and Answers in the form of Quiz. These Indian Geography Quiz Mock Tests cover all those topics which can be useful for any Competitive Exams for all students.

Important Indian Geography Quiz

1. भारत के किस राज्य की सीमा नेपाल, भूटान और चीन तीन देशों से मिलती है? [Which state of India meets the three countries of Nepal, Bhutan and China?]

A. अरूणाचल प्रदेश/Arunachal Pradesh
B. मेघालय/Meghalaya
C. पश्चिम बंगाल/West Bengal
D. सिक्किम/Sikkim

Ans: D. सिक्किम/Sikkim

2. टिहरी बाँध किन दो नदियों के संगम पर स्थित है? [Tehri Dam is situated at the confluence of which two rivers?]

A. गंगा व यमुना/Ganga and Yamuna
B. भागीरथी व अलकनन्दा/Bhagirathi and Alaknanda
C. भागीरथी व भीलांगना/Bhagirathi and Bhilangana
D. अलकनन्दा व मन्दाकिनी/Alaknanda and Mandakini

Ans: C. भागीरथी व भीलांगना/Bhagirathi and Bhilangana

3. जोजीला दर्रा किस राज्य में स्थित है? [In which state is the Zojila Pass located?]

A. कश्मीर/Kashmir
B. हिमाचल प्रदेश/Himachal Pradesh
C. उत्तर प्रदेश/Uttar Pradesh
D. सिक्किम/Sikkim

Ans: A. कश्मीर/Kashmir

4. भारत में वृष्टि छाया प्रदेश है? [The rain shadow region in India is?]

A. पश्चिमी घाट का पूर्वी भाग/Eastern part of Western Ghats
B. हिमाचल की पटीय पहाड़ियाँ/Belt Hills of Himachal
C. थार-मरूस्थल/Thar desert
D. छोटा नागपुर पठार/Chota Nagpur Plateau

Ans: A. पश्चिमी घाट का पूर्वी भाग/Eastern part of Western Ghats

5. हीराकुंड बांघ किस नदी पर स्थित है? [On which river is Hirakud Dam situated?]

A. गंगा/Ganga
B. यमुना/Yamuna
C. महानदी/Mahanadi
D. ब्राह्मणी/Brahmini

Ans: C. महानदी/Mahanadi

6. निम्नलिखित में से किस देश की भारत के साथ सबसे लम्बी स्थलीय सीमा हैं? [Which of the following countries has the longest terrestrial border with India?]

A. चीन/China
B. नेपाल/Nepal
C. पाकिस्तान/Pakistan
D. बांग्लादेश/Bangladesh

Ans: D. बांग्लादेश/Bangladesh

7. कितने भारतीय प्रदेशों से होकर कर्क रेखा गुजरती हैं? [Through how many Indian territories does the Tropic of Cancer pass?]

A. 6
B. 8
C. 7
D. 9

Ans: B. 8

8. कौनसा भारत का राज्य कर्क रेखा के उत्तर में स्थित है? [Which Indian state is located to the north of the Tropic of Cancer?]

A. त्रिपुरा/Tripura
B. मणीपुर/Manipur
C. मिजोरम/Mizoram
D. झारखण्ड/Jharkhand

Ans: B. मणीपुर/Manipur

9. भारत का सबसे लम्बा नदी बाँध कौन-सा है? [Which is the longest river dam of India?]

A. रिहन्द बाँध/Rihand Dam
B. फरक्का बाँध/Farakka Dam
C. हीराकुड बाँध/Hirakud Dam
D. कृष्ण राज सागर बाँध/Krishna Raj Sagar Dam

Ans: C. हीराकुड बाँध/Hirakud Dam

10. मैक मोहन रेखा किसके बीच सीमांकन करती है? [Mac Mohan line demarcates between?]

A. भारत व बांग्लादेश/India and Bangladesh
B. भारत, चीन/India, China
C. भारत व भूटान/India and Bhutan
D. भारत व पाकिस्तान/India and Pakistan

Ans:B. भारत, चीन/India, China

ये India gk Online Mock Test सभी competitive परीक्षाओं जैसे की CDS, UPSC, IAS, Bank PO, SSC, CGL, RAS आदि मे उपयोगी है। इसलिए दिए गए Top 10 Indian Geography Quiz के इस संग्रह के साथ अभ्यास करें।

With the help of the SarkariRank’s Indian Geography Quiz, all the students who are preparing for the Various Competitive or Placements or Entrance exams can easily get the preparation and practice stuff from our website. Many of the Competitive exams such as the IBPS, RRB, SSC CGL, GRE, SSC CHSL, SSC MTS, CTET, Banking Examinations, IT Company Recruitment Rounds, UPSC, STATE PSC, SSC, SSSC, University Entrance Tests, CDA, NDA and other Exams by the different governments as well as the private organizations are including questions on General Knowledge.

Leave a Reply