Indian Geography Quiz – 4 | India gk online test

Passionate to take Indian Geography Quiz? These GK quizzes will help students revise important topics. GK and General Awareness Topic-wise Online Test. Practice India gk online test here. India gk mock test contains 10 questions from Indian Geography.

1975
Created on

Indian Geography

Indian Geography Quiz - 4

इस क्विज़ को अपने दोस्तों के साथ शेयर करे !!

1 / 10

1. निम्न में से कौन-सा युग्म सुमेलित नहीं है?

2 / 10

2. सुन्दर वन का डेल्टा कौन-सी नदी बनाती है?

3 / 10

3. अमरकंटक में कौन-सी नदी का उद्गम होता है?

4 / 10

4. प्रायद्वीपीय भारत की सबसे बड़ी नदी कौन है?

5 / 10

5. पंजाब के निर्माण में सबसे महत्वपूर्ण नदी कौन-सी है?

6 / 10

6. प्रसिद्ध जग मंदिर झील कहाँ स्थित है?

7 / 10

7. भारत की प्रसिद्ध लैगून झील है?

8 / 10

8. निम्नलिखित में से कौन सुमेलित नहीं है?

9 / 10

9. वह नदी कौन-सी है जो एक विभ्रंश-घाटी से होकर बहती है?

10 / 10

10. कृष्णा नदी का उद्गम स्थल किसके समीप है?

Your score is

The average score is 60%

0%

Attempt with this collection of Top General Awareness Questions [India gk online Test] in Hindi. We have given these questions in the form of quiz. So that you get time to think for right answer before viewing it. So let’s test yourself by answering these 10 questions in Indian Geography Quiz.

Attempt with this collection of Top General Awareness Questions [India gk Mock Test] in Hindi. We have given these questions in the form of quiz. So that you get time to think for right answer before viewing it. So let’s test yourself by answering these 10 questions in Indian Geography Quiz.

Important Indian Geography gk online Test

1. निम्न में से कौन-सा युग्म सुमेलित नहीं है? [Which of the following pair is not correctly matched?]

A. सांभर झील – राजस्थान/Sambhar Lake – Rajasthan
B. लोनार झील – मध्य प्रदेश /Lonar Lake – Madhya Pradesh
C. चिल्का झील – ओडिसा/Chilka Lake – Odisha
D. कोलेरू झील – आन्ध्र प्रदेश/Kolleru Lake – Andhra Pradesh

Ans: B. लोनार झील – मध्य प्रदेश /Lonar Lake – Madhya Pradesh

2. अमरकंटक में कौन-सी नदी का उद्गम होता है? [Which river originates in Amarkantak?]

A. दामोदर/Damodar
B. महानदी/Mahanadi
C. नर्मदा /Narmada
D. ताप्ती/Tapti

Ans: C. नर्मदा /Narmada

3. निम्नलिखित में से कौन सुमेलित नहीं है? [Which of the following is not correctly matched?]

A. वेम्बानद – केरल/Vembanad – Kerala
B. पुलीकट- आन्ध्र प्रदेश/Pulicat – Andhra Pradesh
C. कोलेरू- तमिलनाडु/Kolleru – Tamil Nadu
D. चिल्का – ओडिसा/Chilka – Odisha

Ans: C. कोलेरू- तमिलनाडु/Kolleru – Tamil Nadu

4. पंजाब के निर्माण में सबसे महत्वपूर्ण नदी कौन-सी है? [Which is the most important river in the formation of Punjab?]

A. सतलज/Sutlej
B. व्यास/Vyas
C. झेलम/Jhelum
D. सिन्धु /Sindhu

Ans: D. सिन्धु /Sindhu

5. कृष्णा नदी का उद्गम स्थल किसके समीप है? [Where is the origin of Krishna river near?]

A. महाबलेश्वर/Mahabaleshwar
B. उदगमंडलम/Udagamandalam
C. खण्डाला/Khandala
D. पंचमढ़ी/Pachmarhi

Ans: A. महाबलेश्वर/Mahabaleshwar

6. भारत की प्रसिद्ध लैगून झील है? [The famous lagoon lake of India is?]

A. डल झील/Dal Lake
B. चिल्का झील/Chilka Lake
C. पुलीकट झील/Pulicat Lake
D. मानसरोवर/Mansarovar

Ans: B. चिल्का झील/Chilka Lake

7. प्रायद्वीपीय भारत की सबसे बड़ी नदी कौन है? [Which is the largest river of peninsular India?]

A. गंगा/Ganga
B. नर्मदा/Narmada
C. महानदी/Mahanadi
D. गोदावरी/Godavari

Ans: D. गोदावरी/Godavari

8. सुन्दर वन का डेल्टा कौन-सी नदी बनाती है? [Which river forms the delta of the Sundar forest?]

A. केवल गंगा/only Ganga
B. केवल ब्रह्मपुत्र/Brahmaputra only
C. गंगा एवं ब्रह्मपुत्र/Ganga and Brahmaputra
D. नर्मदा एवं ताप्ती/Narmada and Tapti

Ans: C. गंगा एवं ब्रह्मपुत्र/Ganga and Brahmaputra

9. प्रसिद्ध जग मंदिर झील कहाँ स्थित है? [Where is the famous Jag Mandir lake located?]

A. राजस्थान में/Rajasthan
B. ओडिशा में/in Odisha
C. कर्नाटक में/in Karnataka
D. प.बंगाल में/in West Bengal

Ans: A. राजस्थान में/Rajasthan

10. वह नदी कौन-सी है जो एक विभ्रंश-घाटी से होकर बहती है? [Which is the river which flows through a fault-valley?]

A. गोदावरी/Godavari
B. नर्मदा/Narmada
C. कृष्णा/Krishna
D. महानदी/Mahanadi

Ans: B. नर्मदा/Narmada

ये India gk Online Test सभी competitive परीक्षाओं जैसे की CDS, UPSC, IAS, Bank PO, SSC, CGL, RAS आदि मे उपयोगी है। इसलिए दिए गए Top 10 Indian Geography Quiz के इस संग्रह के साथ अभ्यास करें।

With the help of the SarkariRank’s Indian Geography gk online Test, all the students who are preparing for the Various Competitive or Placements or Entrance exams can easily get the preparation and practice stuff from our website. Many of the Competitive exams such as the IBPS, RRB, SSC CGL, GRE, SSC CHSL, SSC MTS, CTET, Banking Examinations, IT Company Recruitment Rounds, UPSC, STATE PSC, SSC, SSSC, University Entrance Tests, CDA, NDA and other Exams by the different governments as well as the private organizations are including questions on General Knowledge.

SarkariRank’s General Knowledge Online Tests include a wide range of GK and General Awareness Questions and Answers in the form of Quiz. These Indian Geography gk online Test cover all those topics which can be useful for any Competitive Exams for all students.

This Post Has 2 Comments

  1. Lokesh meena

    Moj kar de

Leave a Reply