Indian Geography Quiz – 5 | Indian Geography MCQ Hindi

Passionate to take Indian Geography MCQ Hindi Quiz? These GK quizzes will help students revise important topics. GK and General Awareness Topic-wise Online Test. Practice India gk online test here. India gk mock test contains 10 questions from Indian Geography.

1339
Created on

Indian Geography

Indian Geography Quiz - 5

इस क्विज़ को अपने दोस्तों के साथ शेयर करे !!

1 / 10

1. हिमालय की उत्पत्ति किस भू-सन्नति से हुई है?

2 / 10

2. आकार की घाटी कौन बनाती है?

3 / 10

3. तमिलनाडु व आन्ध्र प्रदेश के तट का नाम है?

4 / 10

4. मुम्बई को पुणे से कौनसा घाट मिलाता है?

5 / 10

5. वह पर्वत श्रेणी कौन-सी है, जो भारत में सबसे पुरानी है?

6 / 10

6. मणिपुर का अधिकांश धरातल है?

7 / 10

7. भारतीय क्षेत्र में स्थित दो ज्वालामुखी द्वीप हैं?

8 / 10

8. भारत में सबसे प्राचीन वलित पर्वतमाला कौन-सी है?

9 / 10

9. द्वीपों सहित भारत की तट रेखा की लम्बाई कितनी है?

10 / 10

10. कौन-सी हिमालय की पर्वत चोटी असम राज्य में स्थित है?

Your score is

The average score is 64%

0%

Attempt with this collection of Top General Awareness Questions [Indian Geography MCQ Hindi] in Hindi. We have given these questions in the form of quiz. So that you get time to think for right answer before viewing it. So let’s test yourself by answering these 10 questions in Indian Geography Quiz.

SarkariRank’s General Knowledge Online Tests include a wide range of GK and General Awareness Questions and Answers in the form of Quiz. These Indian Geography Quiz Mock Tests cover all those topics which can be useful for any Competitive Exams for all students.

Important Indian Geography gk online Test

1. मणिपुर का अधिकांश धरातल है? [Most of the landmass of Manipur is?]

A. मैदानी/plain
B. पठारी/plateau
C. दलदली/marshy
D. पर्वतीय/mountainous

Ans: D. पर्वतीय/mountainous

2. द्वीपों सहित भारत की तट रेखा की लम्बाई कितनी है? [What is the length of the coast line of India including the islands?]

A. 6,100 किमी./6,100 km.
B. 6,200 किमी./6,200 km.
C. 7,516.5 किमी./7,516.5 km.
D. 8,000 किमी./8,000 km.

Ans: C. 7,516.5 किमी./7,516.5 km.

3. आकार की घाटी कौन बनाती है? [Who makes the shape valley?]

A. हिमनद या हिमानी/Glacier
B. पवन/Air
C. समुद्री लहर/sea wave
D. नदी/River

Ans: D. नदी/River

4. मुम्बई को पुणे से कौनसा घाट मिलाता है? [Which ghat connects Mumbai with Pune?]

A. भोरघाट/Bhorghat
B. गोरोन घाट/Goron Ghat
C. थाल घाट/Thal Ghat
D. पाल घाट/Pal Ghat

Ans: A. भोरघाट/Bhorghat

5. तमिलनाडु व आन्ध्र प्रदेश के तट का नाम है? [What is the name of the coast of Tamil Nadu and Andhra Pradesh?]

A. कोरोमण्डल/Koromandel
B. मालाबार/Malabar
C. उत्तरी सरकार/Northern Government
D. कोंकण/Konkan

Ans: A. कोरोमण्डल/Koromandel

6. कौन-सी हिमालय की पर्वत चोटी असम राज्य में स्थित है? [Which Himalayan mountain peak is located in the state of Assam?]

A. नन्दा देवी/Nanda Devi
B. नाम्चाबारवे/Namchabarwe
C. धौलागिरि/Dhaulagiri
D. कंचनजंगा/Kangchenjunga

Ans: B. नाम्चाबारवे/Namchabarwe

7. वह पर्वत श्रेणी कौन-सी है, जो भारत में सबसे पुरानी है? [Which is the mountain range, which is the oldest in India?]

A. हिमालय/Himalayas
B. विन्ध्याचल/Vindhyachal
C. अरावली/Aravali
D. सह्याद्रि/Sahyadri

Ans: C. अरावली/Aravali

8. भारत में सबसे प्राचीन वलित पर्वतमाला कौन-सी है? [Which is the oldest fold range in India?]

A. विन्ध्याचल/Vindhyachal
B. अरावली/Aravali
C. नीलगिरी/Nilgiri
D. सतपुड़ा/Satpura

Ans: B. अरावली/Aravali

9. हिमालय की उत्पत्ति किस भू-सन्नति से हुई है? [From which land formation did the Himalayas originate?]

A. टेथीज/Tethys
B. इण्डोब्रह्मा/Indobrahma
C. शिवालिक/Shivalik
D. गोदावरी/Godavari

Ans: A. टेथीज/Tethys

10. भारतीय क्षेत्र में स्थित दो ज्वालामुखी द्वीप हैं? [There are two volcanic islands located in the Indian Territory?]

A. कवारत्ती एवं न्यू मूर/Kavaratti and New Moor
B. पम्बन एवं बैरन/Pamban and Baron
C. बैरन एवं नारकोण्डम/Baron and Narcondum
D. ग्रेट अंडमान व लिटिल निकोबार/Great Andaman and Little Nicobar

Ans: C. बैरन एवं नारकोण्डम/Baron and Narcondum

ये India Geography MCQ Hindi सभी competitive परीक्षाओं जैसे की CDS, UPSC, IAS, Bank PO, SSC, CGL, RAS आदि मे उपयोगी है। इसलिए दिए गए Top 10 Indian Geography Quiz के इस संग्रह के साथ अभ्यास करें।

With the help of the SarkariRank’s Indian Geography MCQ Hindi, all the students who are preparing for the Various Competitive or Placements or Entrance exams can easily get the preparation and practice stuff from our website. Many of the Competitive exams such as the IBPS, RRB, SSC CGL, GRE, SSC CHSL, SSC MTS, CTET, Banking Examinations, IT Company Recruitment Rounds, UPSC, STATE PSC, SSC, SSSC, University Entrance Tests, CDA, NDA and other Exams by the different governments as well as the private organizations are including questions on General Knowledge.

SarkariRank’s General Knowledge Online Tests include a wide range of GK and General Awareness Questions and Answers in the form of Quiz. These Indian Geography mcq hindi cover all those topics which can be useful for any Competitive Exams for all students.

Leave a Reply