Indian History Quiz – 1 [India Gk Mock Test]

Passionate to take Indian History Quiz? These GK quizzes will help students revise important topics. GK and General Awareness Topic-wise Online Test. Practice India gk online test here. India gk Online Mock Test contains 10 questions from Indian History.

Indian History Quiz – 1

Indian History Quiz Mcq Question In Hindi – इस भाग में India Gk संबंधित बेहद महत्वपूर्ण प्रश्न और उत्तर हिंदी भाषा में (India GK Questions with Answers in Hindi) शामिल किये गए है। जिसका अध्ययन कर विधार्थी आगामी विभिन्न प्रतियोगी परीक्षाओं की अपनी तैयारी को मजबूत कर सकते है।

5909

Indian History Quiz - 1

इस क्विज़ को अपने दोस्तों के साथ शेयर करे !!

1 / 10

'सत्यार्थ प्रकाश' की रचना की गई थी-

2 / 10

आर्य समाज की स्थापना का वर्ष है-

3 / 10

'भारत का मार्टिन लूथर' किसे कहा गया है?

4 / 10

सती प्रथा पर पाबंदी किसने लगाई?

5 / 10

किसके प्रयत्नों का फल था हिन्दू विधवा पुनर्विवाह अधिनियम (हिन्दू विडोज़ रिमैरेज एक्ट)?

6 / 10

राजा राम मोहन राय द्वारा स्थापित प्रथम संस्था थी-

7 / 10

नव-बौद्धवाद के प्रतिपादक कौन हैं?

8 / 10

'सत्यशोधक समाज' की स्थापना किसने की थी?

9 / 10

इनमें से किसने 1893 में शिकागो में आयोजित धर्म संसद में भाग लिया?

10 / 10

'आर्य समाज' की स्थापना किसने की?

Your score is

The average score is 54%

0%

Attempt with this collection of Top General Awareness Questions [India gk Mock Test] in Hindi. We have given these questions in the form of quiz. So that you get time to think for right answer before viewing it. So let’s test yourself by answering these 10 questions in Indian History Quiz.

Important Indian History Quiz

1. ‘सत्यार्थ प्रकाश’ की रचना की गई थी- [‘Satyarth Prakash’ was composed by-]

A. राजा राम मोहन राय द्वारा/by Raja Ram Mohan Roy
B. स्वामी विवेकानन्द द्वारा/by Swami Vivekananda
C. स्वामी दयानन्द सरस्वती द्वारा/by swami dayanand saraswati
D. स्वामी श्रद्धानन्द द्वारा/by Swami Shraddhanand

Ans: C. स्वामी दयानन्द सरस्वती द्वारा

2. आर्य समाज की स्थापना का वर्ष है- [The year of establishment of Arya Samaj is-]

A. 1865
B. 1870
C. 1875
D. 1880

Ans: C. 1875

3. ‘भारत का मार्टिन लूथर’ किसे कहा गया है? [Who has been called ‘Martin Luther of India’?]

A. राजा राममोहन राय/Raja Ram Mohan Roy
B. स्वामी दयानन्द सरस्वती/Swami Dayanand Saraswati
C. स्वामी विवेकानन्द/Swami Vivekanand
D. स्वामी श्रद्धानन्द/Swami Shraddhanand

Ans: B. स्वामी दयानन्द सरस्वती

4. सती प्रथा पर पाबंदी किसने लगाई? [Who banned the practice of Sati?]

A. वारेन हेस्टिंग्स/Warren Hastings
B. लार्ड कर्जन/Lord Curzon
C. विलियम बेंटिक/William Bentinck
D. लार्ड कैनिंग/lord canning

Ans: C. विलियम बेंटिक/William Bentinck

5. किसके प्रयत्नों का फल था हिन्दू विधवा पुनर्विवाह अधिनियम (हिन्दू विडोज़ रिमैरेज एक्ट)? [Whose efforts resulted in the Hindu Widow Remarriage Act (Hindu Widow Remarriage Act)?]

A. ईश्वर चन्द्र विद्यासागर/Ishwar Chandra Vidyasagar
B. ढाका के राजा रामवल्लभ/Raja Ramvallabh of Dhaka
C. राजा राममोहन राय/Raja Ram Mohan Roy
D. विष्णु शास्त्री/Vishnu Shastri

Ans: A. ईश्वर चन्द्र विद्यासागर/Ishwar Chandra Vidyasagar

6. राजा राम मोहन राय द्वारा स्थापित प्रथम संस्था थी- [The first institution established by Raja Ram Mohan Roy was-]

A. ब्रह्म समाज/Brahmo Samaj
B. आत्मीय सभा/Atmiya Sabha
C. ब्रह्म सभा/Brahmo Sabha
D. तत्वबोधिनी सभा/Tatvabodhini Sabha

Ans: B. आत्मीय सभा/Atmiya Sabha

7. नव-बौद्धवाद के प्रतिपादक कौन हैं? [Who is the exponent of Neo-Buddhism?]

A. राधाकृष्णनन्/Radhakrishnan
B. टैगोर/Tagore
C. अम्बेडकर/Ambedkar
D. विवेकानन्द/Vivekananda

Ans: C. अम्बेडकर/Ambedkar

8. ‘सत्यशोधक समाज’ की स्थापना किसने की थी? [Who founded the ‘Satyashodhak Samaj’?]

A. दयानंद सरस्वती/Dayanand Saraswati
B. ज्योतिभा फूले/Jyotibha Phule
C. गांधी जी/Gandhiji
D. डॉ. बाबा साहेब अम्बेडकर/Dr. Babasaheb Ambedkar

Ans: B. ज्योतिभा फूले/Jyotibha Phule

9. इनमें से किसने 1893 में शिकागो में आयोजित धर्म संसद में भाग लिया? [Who among the following participated in the Parliament of Religions held in Chicago in 1893?]

A. दयानंद सरस्वती/Dayanand Saraswati
B. स्वामी विवेकानंद/Swami vivekananda
C. महात्मा गांधी/Mahatma Gandhi
D. राजा राजमोहन राय/Raja Rajmohan Roy

Ans: B. स्वामी विवेकानंद/Swami vivekananda

10. ‘आर्य समाज’ की स्थापना किसने की? [Who founded ‘Arya Samaj’?]

A. रानाडे/Ranade
B. दयानन्द/Dayanand
C. दयानन्द सरस्वती/Dayanand Saraswati
D. स्वामी विवेकानंद/Swami Vivekananda

Ans: C. दयानन्द सरस्वती/Dayanand Saraswati

ये India gk Online Mock Test सभी competitive परीक्षाओं जैसे की CDS, UPSC, IAS, Bank PO, SSC, CGL, RAS आदि मे उपयोगी है। इसलिए दिए गए Top 10 Indian History Quiz के इस संग्रह के साथ अभ्यास करें।

With the help of the SarkariRank’s Indian History Quiz, all the students who are preparing for the Various Competitive or Placements or Entrance exams can easily get the preparation and practice stuff from our website. Many of the Competitive exams such as the IBPS, RRB, SSC CGL, GRE, SSC CHSL, SSC MTS, CTET, Banking Examinations, IT Company Recruitment Rounds, UPSC, STATE PSC, SSC, SSSC, University Entrance Tests, CDA, NDA and other Exams by the different governments as well as the private organizations are including questions on General Knowledge.

SarkariRank’s General Knowledge Online Tests include a wide range of GK and General Awareness Questions and Answers in the form of Quiz. These Indian History Quiz Mock Tests cover all those topics which can be useful for any Competitive Exams for all students.

This Post Has 3 Comments

  1. Shweta

    Good

  2. ANITA KUMARI

    Good quiz

  3. Pintu Paswan

    Nice question sir

Leave a Reply