Indian History Quiz – 2 [India Gk Mock Test]

Passionate to take Indian History Quiz? These GK quizzes will help students revise important topics. GK and General Awareness Topic-wise Online Test. Practice India gk online test here. India gk mock test contains 10 questions from Indian History.

Indian History Quiz – 2

India Gk Mock Test Question In Hindi – इस भाग में India Gk संबंधित बेहद महत्वपूर्ण प्रश्न और उत्तर हिंदी भाषा में (India GK Questions with Answers in Hindi) शामिल किये गए है। जिसका अध्ययन कर विधार्थी आगामी विभिन्न प्रतियोगी परीक्षाओं की अपनी तैयारी को मजबूत कर सकते है।

2833

Indian History Quiz - 2

इस क्विज़ को अपने दोस्तों के साथ शेयर करे !!

1 / 10

1899-1900 के मुण्डा क्रान्ति का नेता कौन था?

2 / 10

कोल विद्रोह 1831-32 का नेतृत्व किसने किया?

3 / 10

वेलू थम्पी ने अंग्रेजों के विरुद्ध आन्दोलन का नेतृत्व किया था-

4 / 10

महाराष्ट्र में रामोसी कृषक जत्था किसने स्थापित किया था?

5 / 10

1924 का बंगाल का 'तारकेश्वर आन्दोलन' निम्न में से किसके विरुद्ध था?

6 / 10

1831 में बुधु भगत के नेतृत्व में कोल विद्रोह किस क्षेत्र में हुआ?

7 / 10

पाबना' विद्रोह (1873-76) निम्नलिखित में से किस क्षेत्र में हुआ?

8 / 10

सन्थाल विद्रोह का नेतृत्व किसने किया था?

9 / 10

बिरसा मुण्डा के गुरु कौन थे?

10 / 10

मुण्डाओं ने विद्रोह खड़ा किया-

Your score is

The average score is 42%

0%

Attempt with this collection of Top General Awareness Questions [India gk Mock Test] in Hindi. We have given these questions in the form of quiz. So that you get time to think for right answer before viewing it. So let’s test yourself by answering these 10 questions in Indian History Quiz.

Important India Gk Mock Test

1. 1899-1900 के मुण्डा क्रान्ति का नेता कौन था? [Who was the leader of the Munda Revolution of 1899-1900?]

A. सिद्ध/Sidha
B. बुद्ध भगत/Buddha Bhagat
C. बिरसा मुण्डा/Birsa Munda
D. शम्भूदान/Shambhudan

Ans: C. बिरसा मुण्डा/Birsa Munda

2. कोल विद्रोह 1831-32 का नेतृत्व किसने किया? [Who led the Kol Rebellion 1831-32?]

A. बुद्ध भगत/Buddha Bhagat
B. सुर्गा/surga
C. सिगराय/sigaray
D. जतरा भगत/Jatra Bhagat

Ans: A. बुद्ध भगत/Buddha Bhagat

3. वेलू थम्पी ने अंग्रेजों के विरुद्ध आन्दोलन का नेतृत्व किया था- [Velu Thampi led the movement against the British in-]

A. केरल में/Kerala
B. महाराष्ट्र/Maharashtra
C. मैसूर में/mysore
D. तेलंगाना में/Telangana

Ans: A. केरल में/Kerala

4. महाराष्ट्र में रामोसी कृषक जत्था किसने स्थापित किया था? [Who founded the Ramosi farmers’ group in Maharashtra?]

A. न्यायमूर्ति रानाडे/Justice Ranade
B. गोपालकृष्ण गोखले/Gopal Krishna Gokhale
C. वासुदेव बलवन्त फड़के/Vasudev Balwant Phadke
D. ज्योतिबा फुले/Jyotiba Phule

Ans: C. वासुदेव बलवन्त फड़के/Vasudev Balwant Phadke

5. 1924 का बंगाल का ‘तारकेश्वर आन्दोलन’ निम्न में से किसके विरुद्ध था? [The ‘Tarakeshwar Movement’ of Bengal of 1924 was against which of the following?]

A. मंदिरों में भ्रष्टाचार/corruption in temples
B. हिंसा/Violence
C. राजनैतिक नेताओं की गिरफ्तारी/arrest of political leaders
D. साम्प्रदायिकता/Communalism

Ans: A. मंदिरों में भ्रष्टाचार/corruption in temples

6. 1831 में बुधु भगत के नेतृत्व में कोल विद्रोह किस क्षेत्र में हुआ? [In which region did the Kol rebellion take place under the leadership of Budhu Bhagat in 1831?]

A. कच्छ/Raw
B. सिंहभूम/Singhbhum
C. पश्चिमी घाट/Western Ghats
D. सतारा/Satara

Ans: B. सिंहभूम/Singhbhum

7. पाबना’ विद्रोह (1873-76) निम्नलिखित में से किस क्षेत्र में हुआ? [In which of the following areas did the ‘Pabna’ Rebellion (1873-76) take place?]

A. पंजाब/Punjab
B. गुजरात/Gujarat
C. बंगाल/Bengal
D. मालाबार/Malabar

Ans: C. बंगाल/Bengal

8. सन्थाल विद्रोह का नेतृत्व किसने किया था? [Who led the Santhal rebellion?]

A. जयपाल सिंह/Jaipal Singh
B. मास्टर तारा सिंह/Master Tara Singh
C. शिबू सोरेन/Shibu Soren
D. सिद्ध एवं कान्हू/Siddha and Kanhu

Ans: D. सिद्ध एवं कान्हू/Siddha and Kanhu

9. बिरसा मुण्डा के गुरु कौन थे? [Who was the Guru of Birsa Munda?]

A. स्वामी सहजानन्द/Swami Sahajanand
B. आनन्द पाण्डे/Anand Pandey
C. जात्रा भगत/Jatra Bhagat
D. एम. एन. राय/M. N. Opinion

Ans: B. आनन्द पाण्डे/Anand Pandey

10. मुण्डाओं ने विद्रोह खड़ा किया- [The Mundas raised a rebellion-]

A. 1885 में/in 1885
B. 1888 में/in 1888
C. 1890 में/in 1890
D. 1895 में/in 1895

Ans: D. 1895 में/in 1895

ये India gk Mock Test सभी competitive परीक्षाओं जैसे की CDS, UPSC, IAS, Bank PO, SSC, CGL, RAS आदि मे उपयोगी है। इसलिए दिए गए Top 10 Indian History Quiz के इस संग्रह के साथ अभ्यास करें।

With the help of the SarkariRank’s India Gk Mock Test, all the students who are preparing for the Various Competitive or Placements or Entrance exams can easily get the preparation and practice stuff from our website. Many of the Competitive exams such as the IBPS, RRB, SSC CGL, GRE, SSC CHSL, SSC MTS, CTET, Banking Examinations, IT Company Recruitment Rounds, UPSC, STATE PSC, SSC, SSSC, University Entrance Tests, CDA, NDA and other Exams by the different governments as well as the private organizations are including questions on General Knowledge.

SarkariRank’s General Knowledge Online Tests include a wide range of GK and General Awareness Questions and Answers in the form of Quiz. These India Gk Mock Test Mock Tests cover all those topics which can be useful for any Competitive Exams for all students.

This Post Has One Comment

  1. Mayank singh

    NYC questions

Leave a Reply