Indian History Quiz – 3 [India Gk Mock Test]

Passionate to take India Gk Mock Test? These GK quizzes will help students revise important topics. GK and General Awareness Topic-wise Online Test. Practice India gk online test here. India gk mock test contains 10 questions from Indian History.

Indian History Quiz – 3

Indian History Quiz Mcq Question In Hindi – इस भाग में India Gk संबंधित बेहद महत्वपूर्ण प्रश्न और उत्तर हिंदी भाषा में (India GK Questions with Answers in Hindi) शामिल किये गए है। जिसका अध्ययन कर विधार्थी आगामी विभिन्न प्रतियोगी परीक्षाओं की अपनी तैयारी को मजबूत कर सकते है।

1539
Created on By Admin

Indian History Quiz - 3

इस क्विज़ को अपने दोस्तों के साथ शेयर करे !!

1 / 10

1857 की क्रांति सर्वप्रथम कहाँ से प्रारम्भ हुई?

2 / 10

बिहार में 1857 के विद्रोह का नेतृत्व किसने किया?

3 / 10

किसने कहा था कि "1857 की घटना का प्रारंभ धर्म के संघर्ष के रूप में हुआ था और उस घटना का अंत स्वतंत्रता संग्राम के रूप में हुआ?

4 / 10

1857 के विद्रोह के पश्चात बंगाल में निम्न में से कौन सी उथल-पुथल हुई?

5 / 10

नाना साहिब, जो 1857 ई. के भारतीय विद्रोह में अंग्रेजों के विरुद्ध लड़े, कौन थे?

6 / 10

1857 के विद्रोह के समय भारत का गवर्नर जनरल कौन था?

7 / 10

1857 के विद्रोह के समय ब्रिटिश प्रधानमंत्री कौन था-

8 / 10

नाना साहब का "कमाण्डर-इन-चीफ" कौन था?

9 / 10

1857 के निम्नलिखित क्रान्तिकारियों में से किसका वास्तविक नाम 'रामचन्द्र पाण्डुरंग' था?

10 / 10

निम्नलिखित में से किसका नाम 1857 के विद्रोह से नहीं जुड़ा है?

Your score is

The average score is 57%

0%

Attempt with this collection of Top General Awareness Questions [India gk Mock Test] in Hindi. We have given these questions in the form of quiz. So that you get time to think for right answer before viewing it. So let’s test yourself by answering these 10 questions in Indian History Quiz.

Important India Gk Mock Test

1. 1857 की क्रांति सर्वप्रथम कहाँ से प्रारम्भ हुई? [Where did the revolt of 1857 first start?]

A. लखनऊ/Lucknow
B. इलाहाबाद/Allahabad
C. झाँसी/Jhansi
D. मेरठ/Meerut

Ans: D. मेरठ/Meerut

2. बिहार में 1857 के विद्रोह का नेतृत्व किसने किया? [Who led the revolt of 1857 in Bihar?]

A. नाना साहब/Nana Saheb
B. ताँत्या टोपे/Tantya Tope
C. कुँवर सिंह/Kunwar Singh
D. मौलवी अहमदुल्लाह/Maulvi Ahmadullah

Ans: C. कुँवर सिंह/Kunwar Singh

3. किसने कहा था कि “1857 की घटना का प्रारंभ धर्म के संघर्ष के रूप में हुआ था और उस घटना का अंत स्वतंत्रता संग्राम के रूप में हुआ? [Who said that “The event of 1857 started as a struggle of religion and that event ended in the freedom struggle?]

A. डॉ. एस.एन. सेन/Dr. SN Sen
B. अशोक मेहता/Ashok Mehta
C. बी.डी. सावरकर/bd Savarkar
D. डॉ. आर.सी. मजुमदार/Dr. R.C. majumdar

Ans: A. डॉ. एस.एन. सेन/Dr. SN Sen

4. 1857 के विद्रोह के पश्चात बंगाल में निम्न में से कौन सी उथल-पुथल हुई? [Which of the following turmoil occurred in Bengal after the Revolt of 1857?]

A. सन्यासी विद्रोह/Sanyasi Rebellion
B. संथाल विद्रोह/Santhal Rebellion
C. नील गड़बड़ी/indigo disturbance
D. पाबना गड़बड़ी/Pabna disturbance

Ans: C. नील गड़बड़ी/indigo disturbance

5. नाना साहिब, जो 1857 ई. के भारतीय विद्रोह में अंग्रेजों के विरुद्ध लड़े, कौन थे? [Who was Nana Sahib, who fought against the British in the Indian Rebellion of 1857?]

A. पेशवा बाजीराव तृतीय के पुत्र/son of Peshwa Bajirao III
B. पेशवा बाजीराव द्वितीय के दत्तक पुत्र/Adopted son of Peshwa Bajirao II
C. अवध के नवाब की सेना में सैनिक/soldiers in the army of the nawab of awadh
D. बनारस के नरेश के सम्बन्धी/relative of the king of Banaras

Ans: B. पेशवा बाजीराव द्वितीय के दत्तक पुत्र/Adopted son of Peshwa Bajirao II

6. 1857 के विद्रोह के समय भारत का गवर्नर जनरल कौन था? [Who was the Governor General of India during the Revolt of 1857?]

A. लार्ड डलहौजी/Lord Dalhousie
B. लार्ड मिन्टो/lord minto
C. लार्ड कैनिंग/lord canning
D. लार्ड बैंटिक/Lord Bentinck

Ans: C. लार्ड कैनिंग/lord canning

7. 1857 के विद्रोह के समय ब्रिटिश प्रधानमंत्री कौन था- [Who was the British Prime Minister during the Revolt of 1857?]

A. चर्चिल/churchill
B. पामस्टर्न/palmstern
C. ग्लैडस्टोन/gladstone
D. एटली/Atlee

Ans: B. पामस्टर्न/palmstern

8. नाना साहब का “कमाण्डर-इन-चीफ” कौन था? [Who was the “Commander-in-Chief” of Nana Saheb?]

A. अजीम-उल्लाह/azim-ullah
B. बिरज़िश कादिर/Birzish Qadir
C. तात्या टोपे/Tatya Tope
D. उक्त में से कोई नहीं/none of the above

Ans: C. तात्या टोपे/Tatya Tope

9. 1857 के निम्नलिखित क्रान्तिकारियों में से किसका वास्तविक नाम ‘रामचन्द्र पाण्डुरंग’ था? [Who among the following revolutionaries of 1857 had the real name ‘Ramchandra Pandurang’?]

A. कुँवर सिंह/Kunwar Singh
B. तात्या टोपे/Tatya Tope
C. नाना साहेब/Nana Saheb
D. मंगल पाण्डेय/Mangal Pandey

Ans: B. तात्या टोपे/Tatya Tope

10. निम्नलिखित में से किसका नाम 1857 के विद्रोह से नहीं जुड़ा है? [Who among the following is not associated with the Revolt of 1857?]

A. कर्नल सेट लेगर/col set lager
B. लेफ्टिनेन्ट कर्नल गिब्बस/Lieutenant Colonel Gibbs
C. कर्नल वैलेस/Colonel Wallace
D. उपरोक्त सभी/All of the above

Ans: D. उपरोक्त सभी/All of the above

ये India Online gk Mock Test सभी competitive परीक्षाओं जैसे की CDS, UPSC, IAS, Bank PO, SSC, CGL, RAS आदि मे उपयोगी है। इसलिए दिए गए Top 10 Indian History Quiz के इस संग्रह के साथ अभ्यास करें।

With the help of the SarkariRank’s Indian History Quiz, all the students who are preparing for the Various Competitive or Placements or Entrance exams can easily get the preparation and practice stuff from our website. Many of the Competitive exams such as the IBPS, RRB, SSC CGL, GRE, SSC CHSL, SSC MTS, CTET, Banking Examinations, IT Company Recruitment Rounds, UPSC, STATE PSC, SSC, SSSC, University Entrance Tests, CDA, NDA and other Exams by the different governments as well as the private organizations are including questions on India Gk Mock Test.

SarkariRank’s India Gk Mock Test include a wide range of GK and General Awareness Questions and Answers in the form of Quiz. These Indian History Quiz Mock Tests cover all those topics which can be useful for any Competitive Exams for all students.

Leave a Reply