Indian History Quiz – 4

Passionate to take Indian History Quiz? These GK quizzes will help students revise important topics. GK and Indian History Topic-wise Online Test. Practice Indian History online test here. Indian History mock test contains 10 questions from Indian History.

Indian History Quiz – 4

Indian History Quiz Mcq Question In Hindi – इस भाग में India Gk संबंधित बेहद महत्वपूर्ण प्रश्न और उत्तर हिंदी भाषा में (India GK Questions with Answers in Hindi) शामिल किये गए है। जिसका अध्ययन कर विधार्थी आगामी विभिन्न प्रतियोगी परीक्षाओं की अपनी तैयारी को मजबूत कर सकते है।

1042
Created on

Indian History

Indian History Quiz - 4

इस क्विज को अपने दोस्तों के साथ शेयर करें !!

1 / 10

1. 1760 का प्रसिद्ध वांडीवाश का यद्ध अंग्रेजों द्वारा किसके खिलाफ लड़ा गया?

2 / 10

2. पुर्तगालियों की प्रथम फैक्टरी भारत में कहाँ स्थापित की गई थी?

3 / 10

3. हुगली को बंगाल की खाड़ी में समुद्री लूटपाट के लिए किसने अड्डा बनाया था?

4 / 10

4. बंगाल की निम्नलिखित फैक्ट्रियों में से एक, जो पुर्तगालियों द्वारा स्थापित की गई थी, वह था

5 / 10

5. निम्नलिखित में से किन स्थानों पर डचों ने अपने व्यापारिक अड्डे स्थापित किए?

6 / 10

6. भारत के साथ व्यापार के लिए सर्वप्रथम संयुक्त पूँजी कम्पनी किन लोगों ने आरम्भ की?

7 / 10

7. अंग्रेजों ने अपना पहला व्यापारिक केंद्र कहाँ स्थापित किया?

8 / 10

8. निम्नलिखित यूरोपीय व्यापारिक कम्पनियों में से किसने सूरत में सर्वप्रथम अपना कारखाना स्थापित किया?

9 / 10

9. ईस्ट इंडिया कम्पनी के निर्माण के समय इंग्लैण्ड का शासक था-

10 / 10

10. निम्नलिखित में से किसे भारत में फ्रांसीसी कम्पनी का संस्थापक माना जाता है-

Your score is

The average score is 54%

0%

Attempt with this collection of Top General Awareness Questions [India gk Mock Test] in Hindi. We have given these questions in the form of quiz. So that you get time to think for right answer before viewing it. So let’s test yourself by answering these 10 questions in Indian History Quiz.

Important Indian History Quiz

1. 1760 का प्रसिद्ध वांडीवाश का यद्ध अंग्रेजों द्वारा किसके खिलाफ लड़ा गया? [The famous Battle of Wandiwash of 1760 was fought by the British against whom?]

A. फ्रांसीसी/French
B. स्पेन/Spain
C. मैसूर/Mysore
D. कार्नेटिक/carnatic

Ans: A. फ्रांसीसी/French

2. पुर्तगालियों की प्रथम फैक्टरी भारत में कहाँ स्थापित की गई थी? [Where was the first Portuguese factory established in India?]

A. सूरत/Surat
B. कालीकट/Calicut
C. चन्दननगर/Chandannagar
D. कोचीन/Cochin

Ans: D. कोचीन/Cochin

3. हुगली को बंगाल की खाड़ी में समुद्री लूटपाट के लिए किसने अड्डा बनाया था? [Who made Hooghly a base for piracy in the Bay of Bengal?]

A. पुर्तगालियों ने/Portuguese
B. फ्रांसवासियों ने/French
C. डेनमार्कवासियों ने/Danish people
D. अंग्रेजों ने/British

Ans: A. पुर्तगालियों ने/Portuguese

4. बंगाल की निम्नलिखित फैक्ट्रियों में से एक, जो पुर्तगालियों द्वारा स्थापित की गई थी, वह था [One of the following factories in Bengal, which was established by the Portuguese, was-]

A. बांदेल/Bandel
B. चिनसुरा/Chinsura
C. हुगली/Hooghly
D. श्रीरामपुर/Shrirampur

Ans: C. हुगली/Hooghly

5. निम्नलिखित में से किन स्थानों पर डचों ने अपने व्यापारिक अड्डे स्थापित किए? [At which of the following places did the Dutch establish their trading bases?]

A. नागपट्टनम, चिनसुरा, मसुलीपट्टनम/Nagapattinam, Chinsura, Masulipatnam
B. सूरत, भरूच, आगरा/Surat, Bharuch, Agra
C. कोचीन, अहमदाबाद, पटना/Cochin, Ahmedabad, Patna
D. उपरोक्त सभी/All of the above

Ans: D. उपरोक्त सभी/All of the above

6. भारत के साथ व्यापार के लिए सर्वप्रथम संयुक्त पूँजी कम्पनी किन लोगों ने आरम्भ की? [Who started the first joint stock company for trade with India?]

A. पुर्तगाली/Portuguese
B. डच/Dutch
C. फ्रेंच/French
D. डेनिश/Danish

Ans: B. डच/Dutch

7. अंग्रेजों ने अपना पहला व्यापारिक केंद्र कहाँ स्थापित किया? [Where did the British set up their first trading center?]

A. कलकत्ता/Calcutta
B. सूरत/Surat
C. बम्बई/Bombay
D. कर्नाटक/Karnataka

Ans: B. सूरत/Surat

8. निम्नलिखित यूरोपीय व्यापारिक कम्पनियों में से किसने सूरत में सर्वप्रथम अपना कारखाना स्थापित किया? [Which of the following European trading companies first set up its factory in Surat?]

A. डचों ने/Dutch
B. अंग्रेजों ने/British
C. फ्रान्सीसियों ने/French
D. पुर्तगालियों ने/Portuguese

Ans: B. अंग्रेजों ने/British

9. ईस्ट इंडिया कम्पनी के निर्माण के समय इंग्लैण्ड का शासक था- [The ruler of England at the time of formation of East India Company was-]

A. चार्ल्स I/Charles I
B. एलिजाबेथ I/Elizabeth I
C. जेम्स I/James I
D. जेम्स II/James II

Ans: B. एलिजाबेथ I/Elizabeth I

10. निम्नलिखित में से किसे भारत में फ्रांसीसी कम्पनी का संस्थापक माना जाता है- [Who among the following is considered to be the founder of the French company in India-]

A. रिशेलू/Richelieu
B. माजरिन/Mazarin
C. कॉल्बर्ट/Colbert
D. मार्टिन/Martin

Ans: C. कॉल्बर्ट/Colbert

ये India gk Online Mock Test सभी competitive परीक्षाओं जैसे की CDS, UPSC, IAS, Bank PO, SSC, CGL, RAS आदि मे उपयोगी है। इसलिए दिए गए Top 10 Indian History Quiz के इस संग्रह के साथ अभ्यास करें।

With the help of the SarkariRank’s Indian History Quiz, all the students who are preparing for the Various Competitive or Placements or Entrance exams can easily get the preparation and practice stuff from our website. Many of the Competitive exams such as the IBPS, RRB, SSC CGL, GRE, SSC CHSL, SSC MTS, CTET, Banking Examinations, IT Company Recruitment Rounds, UPSC, STATE PSC, SSC, SSSC, University Entrance Tests, CDA, NDA and other Exams by the different governments as well as the private organizations are including questions on General Knowledge.

SarkariRank’s General Knowledge Online Tests include a wide range of GK and General Awareness Questions and Answers in the form of Quiz. These Indian History Quiz Mock Tests cover all those topics which can be useful for any Competitive Exams for all students.

Leave a Reply