Indian History Quiz – 5 [India Gk Mock Test]

Passionate to take Indian History Quiz? These GK quizzes will help students revise important topics. GK and Indian History Topic-wise Online Test. Practice Indian History online test here. Indian History mock test contains 10 questions from Indian History.

Indian History Quiz – 5

Indian History Quiz Mcq Question In Hindi – इस भाग में India Gk संबंधित बेहद महत्वपूर्ण प्रश्न और उत्तर हिंदी भाषा में (India GK Questions with Answers in Hindi) शामिल किये गए है। जिसका अध्ययन कर विधार्थी आगामी विभिन्न प्रतियोगी परीक्षाओं की अपनी तैयारी को मजबूत कर सकते है।

799
Created on

Indian History

Indian History Quiz - 5

इस क्विज को अपने दोस्तों को शेयर करें

1 / 10

1. टीपू सुल्तान ने ब्रिटिश सेना को 1780 में हराया था-

2 / 10

2. रणजीत सिंह के राज्य में सम्मिलित था-

3 / 10

3. महाराजा रणजीत सिंह के उत्तराधिकारी थे-

4 / 10

4. टीपू सुल्तान अंग्रेजों के साथ युद्ध में कब मारा गया?

5 / 10

5. किसकी सहायता से हैदर अली ने 1755 में डीडीगुल में एक आधुनिक शस्त्रागार की स्थापना की थी?

6 / 10

6. लंदन में ब्रिटिश ईस्ट इंडिया कम्पनी के गठन के समय भारत का निम्नलिखित में से कौन बादशाह था?

7 / 10

7. उस फ्रांसीसी सेनापति का नाम बताइये जो 1760 के वांडिवाश युद्ध में पराजित हुआ:

8 / 10

8. निम्नलिखित में से किसने 1755 में डिंडीगुल मैसूर में एक आधुनिक शस्त्रागार की स्थापना की थी?

9 / 10

9. सिक्ख राज्य का अंतिम राजा कौन था?

10 / 10

10. निम्नलिखित में से प्रथम कर्नाटक युद्ध का कौन-सा तात्कालिक कारण था?

Your score is

The average score is 44%

0%

Attempt with this collection of Top General Awareness Questions [India gk Mock Test] in Hindi. We have given these questions in the form of quiz. So that you get time to think for right answer before viewing it. So let’s test yourself by answering these 10 questions in Indian History Quiz.

Important Indian History Quiz

1. महाराजा रणजीत सिंह के उत्तराधिकारी थे- [The successor of Maharaja Ranjit Singh was-]

A. हरिहर सिंह नलवा/Harihar Singh Nalwa
B. खड्ग सिंह/Khadg Singh
C. शेर सिंह/Sher Singh
D. नौनिहाल सिंह/Naunihal Singh

Ans: B. खड्ग सिंह/Khadg Singh

2. किसकी सहायता से हैदर अली ने 1755 में डीडीगुल में एक आधुनिक शस्त्रागार की स्थापना की थी? [With whose help did Hyder Ali establish a modern armory at Didigul in 1755?]

A. डच विशेषज्ञ/Dutch specialist
B. ब्रिटिश विशेषज्ञ/British expert
C. स्पैनिश विशेषज्ञ/Spanish specialist
D. फ्रेंच विशेषज्ञ/French specialist

Ans: D. फ्रेंच विशेषज्ञ/French specialist

3. लंदन में ब्रिटिश ईस्ट इंडिया कम्पनी के गठन के समय भारत का निम्नलिखित में से कौन बादशाह था? [Who among the following was the emperor of India when the British East India Company was formed in London?]

A. अकबर/Akbar
B. जहांगीर/Jahangir
C. शाहजहाँ/Shah Jahan
D. औरंगजेब/Aurangzeb

Ans: A. अकबर/Akbar

4. निम्नलिखित में से किसने 1755 में डिंडीगुल मैसूर में एक आधुनिक शस्त्रागार की स्थापना की थी? [Who among the following established a modern armory at Dindigul, Mysore in 1755?]

A. नटराज/Nataraja
B. हैदर अली/Hyder Ali
C. देवराज/Devraj
D. चिक्का कृष्णराज/Chikka Krishnaraja

Ans: B. हैदर अली/Hyder Ali

5. टीपू सुल्तान ने ब्रिटिश सेना को 1780 में हराया था- [Tipu Sultan defeated the British army in 1780-]

A. हैदराबाद में/Hyderabad
B. पोलीलुर में/in Polilur
C. श्रीरंगपट्टनम में/in Srirangapatna
D. निजामाबाद में/in Nizamabad

Ans: B. पोलीलुर में/in Polilur

6. निम्नलिखित में से प्रथम कर्नाटक युद्ध का कौन-सा तात्कालिक कारण था? [Which of the following was the immediate cause of the First Carnatic War?]

A. अंग्रेज और फ्रांसीसियों के बीच प्रतिद्वन्द्विता/Rivalry between the British and the French
B. आस्ट्रिया की राजगद्दी की जंग/Battle for the throne of Austria
C. कर्नाटक की राजगद्दी की जंग/Battle for the throne of Karnataka
D. अंग्रेजों द्वारा फ्रांसीसी जहाजों का अधिग्रहण/Acquisition of French ships by the British

Ans: D. अंग्रेजों द्वारा फ्रांसीसी जहाजों का अधिग्रहण/Acquisition of French ships by the British

7. टीपू सुल्तान अंग्रेजों के साथ युद्ध में कब मारा गया? [When was Tipu Sultan killed in a war with the British?]

A. सन् 1857 में/in 1857
B. सन् 1799 में/in 1799
C. सन् 1793 में/in 1793
D. सन् 1769 में/in 1769

Ans: B. सन् 1799 में/in 1799

8. सिक्ख राज्य का अंतिम राजा कौन था? [Who was the last king of the Sikh kingdom?]

A. खड्ग सिंह/Khadg Singh
B. शेर सिंह/Sher Singh
C. नव निहाल सिंह/Nav Nihal Singh
D. दलीप सिंह/Dalip Singh

Ans: D. दलीप सिंह/Dalip Singh

9. रणजीत सिंह के राज्य में सम्मिलित था- [The kingdom of Ranjit Singh included-]

A. दिल्ली/Delhi
B. काबुल/Kabul
C. मकरान/Makran
D. श्रीनगर/Srinagar

Ans: D. श्रीनगर/Srinagar

10. उस फ्रांसीसी सेनापति का नाम बताइये जो 1760 के वांडिवाश युद्ध में पराजित हुआ: [Name the French general who was defeated in the War of Wandiwash of 1760:]

A. काउन्ट लाली/Count Lali
B. फ्रान्सिस मार्टिन/Francis Martin
C. डुप्लेक्स/Duplex
D. उपर्युक्त में कोई नहीं/None of the above

Ans: A. काउन्ट लाली/Count Lali

ये India gk Online Mock Test सभी competitive परीक्षाओं जैसे की CDS, UPSC, IAS, Bank PO, SSC, CGL, RAS आदि मे उपयोगी है। इसलिए दिए गए Top 10 Indian History Quiz के इस संग्रह के साथ अभ्यास करें।

With the help of the SarkariRank’s Indian History Quiz, all the students who are preparing for the Various Competitive or Placements or Entrance exams can easily get the preparation and practice stuff from our website. Many of the Competitive exams such as the IBPS, RRB, SSC CGL, GRE, SSC CHSL, SSC MTS, CTET, Banking Examinations, IT Company Recruitment Rounds, UPSC, STATE PSC, SSC, SSSC, University Entrance Tests, CDA, NDA and other Exams by the different governments as well as the private organizations are including questions on General Knowledge.

SarkariRank’s General Knowledge Online Tests include a wide range of GK and General Awareness Questions and Answers in the form of Quiz. These Indian History Quiz Mock Tests cover all those topics which can be useful for any Competitive Exams for all students.

Leave a Reply