Indian History Quiz – 6

Passionate to take Indian History Quiz? These GK quizzes will help students revise important topics. GK and Indian History Quiz Topic-wise Online Test. Practice Indian History online test here. Indian History mock test contains 10 questions from Indian History.

Indian History Quiz – 6

Indian History Quiz [वैदिक काल] Mcq Question In Hindi – इस भाग में India Gk संबंधित बेहद महत्वपूर्ण प्रश्न और उत्तर हिंदी भाषा में (India GK Questions with Answers in Hindi) शामिल किये गए है। जिसका अध्ययन कर विधार्थी आगामी विभिन्न प्रतियोगी परीक्षाओं की अपनी तैयारी को मजबूत कर सकते है।

678
Created on

Indian History

Indian History Quiz - 6 [वैदिक काल]

इस क्विज को अपने दोस्तों को शेयर करें

1 / 10

1. उत्तर वैदिक काल का वह यज्ञ, जिसका संबंध रथदौड़ से था-

2 / 10

2. भारतीय संगीत का जनक है-

3 / 10

3. वैश्य शब्द का सर्वप्रथम प्रयोग मिलता है-

4 / 10

4. शिशु के जन्म के पूर्व किया जाने वाला संस्कार है-

5 / 10

5. कौनसा कथन यजुर्वेद की सबसे उपयुक्त व्याख्या करता है?

6 / 10

6. दशराज्ञ युद्ध किस नदी के तट पर हुआ था?

7 / 10

7. उत्तर वैदिक काल के सर्वोच्च देवता थे-

8 / 10

8. संगम से तात्पर्य है-

9 / 10

9. प्रथम संगम के अध्यक्ष थे-

10 / 10

10. वैदिक काल में काँसा या ताँबा के लिए प्रयुक्त होने वाला शब्द था-

Your score is

The average score is 50%

0%

Attempt with this collection of Top General Awareness Questions [India gk Mock Test] in Hindi. We have given these questions in the form of quiz. So that you get time to think for right answer before viewing it. So let’s test yourself by answering these 10 questions in Indian History Quiz.

Important Indian History Quiz [वैदिक काल]

1. संगम से तात्पर्य है- [Sangam means-]

A. दक्षिण भारत का राजवंश/Dynasty of South India
B. तमिल भाषा के विद्वानों की सभाएँ/Assemblies of scholars of Tamil language
C. दक्षिण भारत का प्राचीन नाम/Ancient name of South India
D. हिन्दू धर्म ग्रंथ जिसकी रचना तमिल भाषा में हुई/Hindu scripture which was composed in Tamil language

Ans: B. तमिल भाषा के विद्वानों की सभाएँ/Assemblies of scholars of Tamil language

2. कौनसा कथन यजुर्वेद की सबसे उपयुक्त व्याख्या करता है? [Which statement best describes the Yajurveda?]

A. जादू-टोनो से संबंधित मंत्रों का संग्रह है।/A collection of spells related to witchcraft.
B. प्राचीन राजाओं की महिमा में लिखे गीत हैं।/Songs written in the glory of ancient kings.
C. यज्ञों के विधि-विधानों का वर्णन है।/There is a description of the rituals of Yagyas.
D. गाने के सूक्तों को धुन में बाँधा गया है।/The hymns of the song have been tuned into the tune.

Ans: C. यज्ञों के विधि-विधानों का वर्णन है।/There is a description of the rituals of Yagyas.

3. शिशु के जन्म के पूर्व किया जाने वाला संस्कार है- [The rites performed before the birth of a child are-]

A. गर्भाधान संस्कार/Conception ceremony
B. पुंसवन संस्कार/Punsavana Sanskar
C. सीमांतोनयन/Marginalization
D. उपर्युक्त सभी/All of the above

Ans: D. उपर्युक्त सभी/All of the above

4. उत्तर वैदिक काल के सर्वोच्च देवता थे- [The supreme deity of the later Vedic period was-]

A. प्रजापति/Prajapati
B. विष्णु/Vishnu
C. महेश/Mahesh
D. इन्द्र/Indra

Ans: A. प्रजापति/Prajapati

5. भारतीय संगीत का जनक है- [The father of Indian music is-]

A. सामवेद/Samaveda
B. ऋग्वेद/Rigveda
C. गंधर्ववेद/Gandharvaveda
D. यजुर्वेद/Yajurveda

Ans: A. सामवेद/Samaveda

6. दशराज्ञ युद्ध किस नदी के तट पर हुआ था? [On the banks of which river was the Dasharagya war fought?]

A. सिंधु/Sindhu
B. सरस्वती/Saraswati
C. परुष्णी/Parushni
D. गंगा/Ganga

Ans: C. परुष्णी/Parushni

7. वैदिक काल में काँसा या ताँबा के लिए प्रयुक्त होने वाला शब्द था- [The word used for bronze or copper in the Vedic period was-]

A. ताम्र/Copper
B. अयस/Ayes
C. हिरण्य/Hiranya
D. क्षोम/Kshoma

Ans: B. अयस/Ayes

8. उत्तर वैदिक काल का वह यज्ञ, जिसका संबंध रथदौड़ से था- [The yagya of the later Vedic period, which was related to the chariot race-]

A. राजसूय यज्ञ/Rajasuya Yagya
B. वाजपेयी यज्ञ/Vajpayee Yagya
C. अश्वमेघ यज्ञ/Ashwamedha Yagya
D. पुरुषमेघ यज्ञ/Purushmegh Yagya

Ans: B. वाजपेयी यज्ञ/Vajpayee Yagya

9. वैश्य शब्द का सर्वप्रथम प्रयोग मिलता है- [The first use of the word Vaish is found in-]

A. ऋग्वेद में/Rigveda
B. ऐतरेय ब्राह्मण में/In Aitareya Brahmin
C. वाजसनेयी संहिता में/In Vajasneyi Samhita
D. गृह सूत्र में/In Home Sutra

Ans: C. वाजसनेयी संहिता में/In Vajasneyi Samhita

10. प्रथम संगम के अध्यक्ष थे- [The President of the first Sangam was-]

A. अगस्त्य ऋषि/Agastya Rishi
B. तोल्काप्पियर/Tolkappier
C. नक्कीरर/Nakkirr
D. गुरुगवल/Gurugaval

Ans: A. अगस्त्य ऋषि/Agastya Rishi

ये India gk Online Mock Test सभी competitive परीक्षाओं जैसे की CDS, UPSC, IAS, Bank PO, SSC, CGL, RAS आदि मे उपयोगी है। इसलिए दिए गए Top 10 Indian History Quiz के इस संग्रह के साथ अभ्यास करें।

With the help of the SarkariRank’s Indian History Quiz, all the students who are preparing for the Various Competitive or Placements or Entrance exams can easily get the preparation and practice stuff from our website. Many of the Competitive exams such as the IBPS, RRB, SSC CGL, GRE, SSC CHSL, SSC MTS, CTET, Banking Examinations, IT Company Recruitment Rounds, UPSC, STATE PSC, SSC, SSSC, University Entrance Tests, CDA, NDA and other Exams by the different governments as well as the private organizations are including questions on General Knowledge.

SarkariRank’s General Knowledge Online Tests include a wide range of GK and General Awareness Questions and Answers in the form of Quiz. These Indian History Quiz Mock Tests cover all those topics which can be useful for any Competitive Exams for all students.