Indian History Quiz – 7

Passionate to take Indian History Quiz? These GK quizzes will help students revise important topics. GK and Indian History Quiz Topic-wise Online Test. Practice Indian History online test here. Indian History mock test contains 10 questions from Indian History.

Indian History Quiz – 7

Indian History Quiz [सिंधु घाटी सभ्यता ]Mcq Question In Hindi – इस भाग में India Gk संबंधित बेहद महत्वपूर्ण प्रश्न और उत्तर हिंदी भाषा में (India GK Questions with Answers in Hindi) शामिल किये गए है। जिसका अध्ययन कर विधार्थी आगामी विभिन्न प्रतियोगी परीक्षाओं की अपनी तैयारी को मजबूत कर सकते है।

2409
Created on

Indian History

Indian History Quiz - 7 [सिंधु घाटी सभ्यता]

इस क्विज को अपने दोस्तों को शेयर करें

1 / 10

1. सिंधु सभ्यता की महत्त्वपूर्ण विशेषता थी-

2 / 10

2. सिंधु सभ्यता के किस स्थान में जल निकास प्रणाली का अभाव पाया जाता है?

3 / 10

3. 'आर्य' शब्द का सर्वप्रथम उल्लेख मिलता है-

4 / 10

4. सैंधववासी किस धातु से अपरिचित थे?

5 / 10

5. ताबूत में शवाधान का साक्ष्य प्राप्त होता है-

6 / 10

6. सिंधुवासी किसकी उपासना नहीं करते थे?

7 / 10

7. सिंधुकालीन मूर्ति, जिसमें स्त्री के गर्भ से निकलता पौधा दिखा गया है, कहाँ से प्राप्त हुई है?

8 / 10

8. सबसे प्राचीन वेद है-

9 / 10

9. सिंधुकालीन सूती वस्त्र के एक टुकड़े का साक्ष्य प्राप्त हुआ है-

10 / 10

10. सिंधुवासी धार्मिक थे, यह किस साक्ष्य द्वारा प्रमाणित नहीं होता है?

Your score is

The average score is 51%

0%

Attempt with this collection of Top General Awareness Questions [India gk Mock Test] in Hindi. We have given these questions in the form of quiz. So that you get time to think for right answer before viewing it. So let’s test yourself by answering these 10 questions in Indian History Quiz.

Important Indian History Quiz [सिंधु घाटी सभ्यता]

1. ‘आर्य’ शब्द का सर्वप्रथम उल्लेख मिलता है- [The first mention of the word ‘Arya’ is found in-]

A. अवेस्ता में/in the Avesta
B. दिव्य प्रबंधन में/in divine management
C. ऋग्वेद में/Rigveda
D. बाइबिल में/in the Bible

Ans: C. ऋग्वेद में/Rigveda

2. सिंधुकालीन सूती वस्त्र के एक टुकड़े का साक्ष्य प्राप्त हुआ है- [Evidence of a piece of Indus cotton cloth has been found-]

A. मोहनजोदड़ो से/from Mohenjodaro
B. लोथल से/from Lothal
C. मुंडीगक से/from Mundigak
D. मेहरगढ़ से/from Mehrgarh

Ans: A. मोहनजोदड़ो से/from Mohenjodaro

3. सिंधुकालीन मूर्ति, जिसमें स्त्री के गर्भ से निकलता पौधा दिखा गया है, कहाँ से प्राप्त हुई है? [From where was the Indus idol, in which a plant emerging from a woman’s womb is shown?]

A. हड़प्पा/Harappa
B. लोथल/Lothal
C. सुरकोटड़ा/Surkotada
D. रंगपुर/Rangpur

Ans: A. हड़प्पा/Harappa

4. ताबूत में शवाधान का साक्ष्य प्राप्त होता है- [Evidence of cremation is found in the coffin-]

A. मोहनजोदड़ो से/from Mohenjodaro
B. लोथल से/from Lothal
C. रोपड़ से/from Ropar
D. हड़प्पा से/from Harappa

Ans: D. हड़प्पा से/from Harappa

5. सिंधु सभ्यता की महत्त्वपूर्ण विशेषता थी- [The important feature of the Indus civilization was-]

A. आर्थिक जीवन/Economic life
B. नगर नियोजन/town planning
C. सामाजिक दशा/Social condition
D. धार्मिक जीवन/religious life

Ans: B. नगर नियोजन/town planning

6. सिंधु सभ्यता के किस स्थान में जल निकास प्रणाली का अभाव पाया जाता है? [In which place of Indus Civilization is the absence of drainage system found?]

A. कोटदीजी/Kotdiji
B. बनवासी/Banavasi
C. कालीबंगा/Kalibanga
D. धौलावीरा/Dholavira

Ans: C. कालीबंगा/Kalibanga

7. सबसे प्राचीन वेद है- [The oldest Veda is-]

A. ऋग्वेद/Rigveda
B. सामवेद/Samaveda
C. यजुर्वेद/Yajurveda
D. अथर्ववेद/Atharvaveda

Ans: A. ऋग्वेद/Rigveda

8. सिंधुवासी धार्मिक थे, यह किस साक्ष्य द्वारा प्रमाणित नहीं होता है? [Which evidence does not prove that the Indus people were religious?]

A. उनके चित्र धार्मिक प्रवृत्ति वाले हैं/His paintings are religious in nature
B. मुहरों पर देवताओं के चित्र उत्कीर्ण हैं/Images of deities are engraved on the seals
C. धार्मिक स्थल मिले हैं/Religious places have been found
D. पत्थर की मूर्तियाँ मिली हैं/Stone statues have been found

Ans: C. धार्मिक स्थल मिले हैं/Religious places have been found

9. सैंधववासी किस धातु से अपरिचित थे? [With which metal the Saindhavas were unfamiliar?]

A. ताँबा/copper
B. लोहा/iron
C. सोना/gold
D. जस्ता/zinc

Ans: B. लोहा/iron

10. सिंधुवासी किसकी उपासना नहीं करते थे? [Whom did the Indus people not worship?]

A. विष्णु/Vishnu
B. प्रकृति देवी/Nature Goddess
C. स्वास्तिक चिह्न/swastika symbol
D. मातृदेवी/Mother Goddess

Ans: A. विष्णु/Vishnu

ये India gk Online Mock Test सभी competitive परीक्षाओं जैसे की CDS, UPSC, IAS, Bank PO, SSC, CGL, RAS आदि मे उपयोगी है। इसलिए दिए गए Top 10 Indian History Quiz के इस संग्रह के साथ अभ्यास करें।

With the help of the SarkariRank’s Indian History Quiz [सिंधु घाटी सभ्यता], all the students who are preparing for the Various Competitive or Placements or Entrance exams can easily get the preparation and practice stuff from our website. Many of the Competitive exams such as the IBPS, RRB, SSC CGL, GRE, SSC CHSL, SSC MTS, CTET, Banking Examinations, IT Company Recruitment Rounds, UPSC, STATE PSC, SSC, SSSC, University Entrance Tests, CDA, NDA and other Exams by the different governments as well as the private organizations are including questions on General Knowledge.

SarkariRank’s General Knowledge Online Tests include a wide range of GK and General Awareness Questions and Answers in the form of Quiz. These Indian History Quiz [सिंधु घाटी सभ्यता] Mock Tests cover all those topics which can be useful for any Competitive Exams for all students.