Indian Polity Quiz – 1 | Indian Polity Mock Test

Passionate to take Indian Polity Mock Test? These GK quizzes will help students revise important topics. GK and Indian Polity Topic-wise Online Test. Practice Indian Polity online test here. Indian Polity mock test contains 10 questions from Indian Polity.

1436
Created on

Indian Polity

Indian Polity Quiz - 1

इस क्विज़ को अपने दोस्तों के साथ शेयर करे !!

1 / 10

1. निम्नांकित में से कौन 'भारतीय ट्राइबल पार्टी' के संस्थापक सदस्यों में से एक है ?

2 / 10

2. राज्य मानवाधिकार आयोग के अध्यक्ष का पद रिक्त होने की स्थिति में अध्यक्ष के रूप में कौन कार्य करता है?

3 / 10

3. भारत में मंत्रिमण्डल सचिवालय निम्न में से सीधे किसके नियंत्रण में कार्य करता है?

4 / 10

4. निम्नांकित राष्ट्रपतियों में से किसने 1998 मे अटलबिहारी वाजपेयी को प्रधानमंत्री पद की शपथ ग्रहण करवायी?

5 / 10

5. राज्यपाल की शक्तियों के संदर्भ मे निम्नांकित में से कौन सा सही नहीं है?

6 / 10

6. किसी राज्य की मंत्रिपरिषद में, मुख्यमंत्री सहित मंत्रियों की कुल संख्या, उस राज्य की विधानसभा के सदस्यों की कुल संख्या के से अधिक नहीं होगी।

7 / 10

7. भारत के संविधान की किस अनुसूची के तहत, राज्य में राज्यपाल द्वारा मंत्री को पद एवम् गोपनीयता की शपश दिलाई जाती है ?

8 / 10

8. निम्न वाक्यों में से गलत वाक्य पहचानिये -

9 / 10

9. भारत के संविधान के निम्नांकित में से किस अनुच्छेद में वैज्ञानिक दृष्टिकोण' शब्द का उल्लेख है?

10 / 10

10. भारत में केन्द्रीय सेवाओं की स्थापना के संबंध में राष्ट्रपति का मुख्य सलाहकार होता है-

Your score is

The average score is 33%

0%

Attempt with this collection of Top General Awareness Questions [Indian Polity Mock Test] in Hindi. We have given these questions in the form of quiz. So that you get time to think for right answer before viewing it. So let’s test yourself by answering these 10 questions in Indian Geography Quiz.

Important Indian Polity Mock Test

1. किसी राज्य की मंत्रिपरिषद में, मुख्यमंत्री सहित मंत्रियों की कुल संख्या, उस राज्य की विधानसभा के सदस्यों की कुल संख्या के से अधिक नहीं होगी। [The total number of ministers, including the Chief Minister, in the Council of Ministers of a State shall not exceed the total number of members of the Legislative Assembly of that State.]

A. अठारह प्रतिशत/Eighteen percent
B. सत्रह प्रतिशत/Seventeen percent
C. सोलह प्रतिशत/Sixteen percent
D. पन्द्रह प्रतिशत/fifteen percent

Ans: D. पन्द्रह प्रतिशत/fifteen percent

2. भारत के संविधान के निम्नांकित में से किस अनुच्छेद में वैज्ञानिक दृष्टिकोण’ शब्द का उल्लेख है? [In which of the following Articles of the Constitution of India the word ‘scientific approach’ is mentioned?]

A. 51 क (घ)/51a (d)
B. 51 क (ङ)/51a (e)
C. 51 क (च)/51a (f)
D. 51 क (ज)/51a (h)

Ans: D. 51 क (ज)/51a (h)

3. निम्न वाक्यों में से गलत वाक्य पहचानिये – [Identify the wrong sentence from the following sentences -]

A. कैबिनेट सचिव कैबिनेट सचिवालय का प्रमुख होता है।/Cabinet Secretary is the head of the Cabinet Secretariat.
B. वह अन्य विभागों के सचिवों की समितियों का पदेन अध्यक्ष होता है।/He is the ex-officio chairman of the committees of secretaries of other departments.
C. वह प्रधानमंत्री का मुख्य परामर्शदाता होता है।/He is the chief advisor to the Prime Minister.
D. वह मंत्रिमण्डल (कैबिनेट) की बैठकों में हिस्सा नहीं लेता है।/He does not participate in the meetings of the Cabinet.

Ans: D. वह मंत्रिमण्डल (कैबिनेट) की बैठकों में हिस्सा नहीं लेता है।/He does not participate in the meetings of the Cabinet.

4. भारत में केन्द्रीय सेवाओं की स्थापना के संबंध में राष्ट्रपति का मुख्य सलाहकार होता है- [In relation to the establishment of Central Services in India, the Chief Adviser to the President is-]

A. वित्त मंत्रालय/Ministry of Finance
B. श्रम व रोजगार मंत्रालय/Ministry of Labor and Employment
C. गृह मंत्रालय/Ministry of Home Affairs
D. कार्मिक, लोक शिकायत एवं पेंशन मंत्रालय/Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions

Ans: D. कार्मिक, लोक शिकायत एवं पेंशन मंत्रालय/Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions

5. राज्य मानवाधिकार आयोग के अध्यक्ष का पद रिक्त होने की स्थिति में अध्यक्ष के रूप में कौन कार्य करता है? [Who acts as the Chairman in case the post of the Chairman of the State Human Rights Commission becomes vacant?]

A. राज्यपाल सदस्यों में से किसी एक सदस्य को अध्यक्ष के रूप में प्राधिकृत कर सकते/The Governor can authorize any one of the members to be the Chairperson.
B. मुख्यमंत्री सदस्यों में से किसी एक सदस्य को अध्यक्ष के रूप में प्राधिकृत कर सकते/The Chief Minister can authorize any one of the members as the Chairman.
C. राष्ट्रपति एक नए अध्यक्ष की नियुक्ति करेंगे/The President will appoint a new President.
D. गृह विभाग के मंत्री किसी भी सदस्य को अध्यक्ष के रूप में कार्य करने के लिए प्राधिकृत कर सकते हैं/The Minister of Home Department can authorize any member to act as the Chairman.

Ans: A. राज्यपाल सदस्यों में से किसी एक सदस्य को अध्यक्ष के रूप में प्राधिकृत कर सकते/The Governor can authorize any one of the members to be the Chairperson.

6. भारत में मंत्रिमण्डल सचिवालय निम्न में से सीधे किसके नियंत्रण में कार्य करता है? [The Cabinet Secretariat in India works directly under the control of which of the following?]

A. गृह मंत्रालय/Ministry of Home Affairs
B. संसद/Parliament
C. संघ लोक सेवा आयोग/Union Public Service Commission
D. प्रधानमंत्री/Prime Minister

Ans: D. प्रधानमंत्री/Prime Minister

7. निम्नांकित राष्ट्रपतियों में से किसने 1998 मे अटलबिहारी वाजपेयी को प्रधानमंत्री पद की शपथ ग्रहण करवायी? [Who among the following Presidents got Atal Bihari Vajpayee sworn in as Prime Minister in 1998?]

A. के.आर. नारायणन/KR Narayanan
B. ए.पी.जे. अब्दुल कलाम/A.P.J. Abdul Kalam
C. आर. वेंकटरमन/R. Venkataraman
D. शंकर दयाल शर्मा/Shankar Dayal Sharma

Ans: A. के.आर. नारायणन/KR Narayanan

8. निम्नांकित में से कौन ‘भारतीय ट्राइबल पार्टी’ के संस्थापक सदस्यों में से एक है ? [Who among the following is one of the founding members of ‘Indian Tribal Party’?]

A. छोटूभाई वसावा/Chhotubhai Vasava
B. गोरधन झडफिया/Gordhan Zadafiya
C. हार्दिक पटेल/Hardik Patel
D. चिमनभाई मेहता/Chimanbhai Mehta

Ans: A. छोटूभाई वसावा/Chhotubhai Vasava

9. राज्यपाल की शक्तियों के संदर्भ मे निम्नांकित में से कौन सा सही नहीं है? [Which one of the following is not correct with respect to the powers of the Governor?]

A. राज्यपाल धन-विधेयक को पुनर्विचार हेतु राज्य विधानमंडल को लौटा सकता है/The governor can return the money bill to the state legislature for reconsideration.
B. राज्यपाल किसी विधेयक को भारत के राष्ट्रपति के विचार हेतु आरक्षित कर सकते/Governor can reserve a bill for the consideration of the President of India.
C. राज्य विधानमंडल के विश्रांतिकाल में राज्यपाल द्वारा अध्यादेश प्रख्यापित किया जा सकता है/Ordinance can be promulgated by the Governor during the recess of the State Legislature.
D. राज्यपाल के पास क्षमादान की शक्ति है/The Governor has the power of pardon.

Ans: A. राज्यपाल धन-विधेयक को पुनर्विचार हेतु राज्य विधानमंडल को लौटा सकता है/The governor can return the money bill to the state legislature for reconsideration.

10. भारत के संविधान की किस अनुसूची के तहत, राज्य में राज्यपाल द्वारा मंत्री को पद एवम् गोपनीयता की शपश दिलाई जाती है ? [Under which schedule of the Constitution of India, the oath of office and secrecy is given to the minister by the governor in the state?]

A. पहली अनुसूची/First Schedule
B. दूसरी अनुसूची/Second Schedule
C. तीसरी अनुसूची/Third Schedule
D. चौथी अनुसूची/Fourth Schedule

Ans: C. तीसरी अनुसूची/Third Schedule

ये Indian Polity Mock Test सभी competitive परीक्षाओं जैसे की CDS, UPSC, IAS, Bank PO, SSC, CGL, RAS आदि मे उपयोगी है। इसलिए दिए गए Top 10 Indian Polity Quiz के इस संग्रह के साथ अभ्यास करें।

With the help of the SarkariRank’s Indian Polity Mock Test, all the students who are preparing for the Various Competitive or Placements or Entrance exams can easily get the preparation and practice stuff from our website. Many of the Competitive exams such as the IBPS, RRB, SSC CGL, GRE, SSC CHSL, SSC MTS, CTET, Banking Examinations, IT Company Recruitment Rounds, UPSC, STATE PSC, SSC, SSSC, University Entrance Tests, CDA, NDA and other Exams by the different governments as well as the private organizations are including questions on General Knowledge.

SarkariRank’s General Knowledge Online Tests include a wide range of GK and General Awareness Questions and Answers in the form of Quiz. These Indian Polity Mock Test Mock Tests cover all those topics which can be useful for any Competitive Exams for all students.

Leave a Reply