[MCQ] शब्दों का तार्किक क्रम | Logical Sequence Of Words In Hindi

Logical Sequence Of Words In Hindi, शब्दों का तार्किक क्रम रीजनिंग ट्रिक्स, संख्या, शब्दों का तार्किक क्रम रीजनिंग PDF, Logical Sequence Of Words MCQ Reasoning Notes in Hindi PDF, Logical Sequence Of Words MCQ reasoning tricks, शब्दों का तार्किक क्रम रीजनिंग ट्रिक्स, Logical Sequence Of Words reasoning in hindi, Logical Sequence Of Words reasoning questions and answers

Logical Sequence Of Words In Hindi

94
Created on

Reasoning Quiz

Reasoning Quiz | शब्दों का तार्किक क्रम - 2

इस क्विज को अपने दोस्तों के साथ शेयर करें

1 / 10

1. 1. हेक्टो 2. सेंटी 3. डेका 4. किलो 5. डेसी

2 / 10

2. 1. डॉक्टर 2. बुखार 3. औषध-निर्देशन 4. निदान 5. चिकित्सा

3 / 10

3. 1. युवावस्था 2. वयस्कता  3. बचपन  4. शिशु  5. बुढ़ापा 6. किशोरावस्था

4 / 10

4. 1. वर्षा 2. मानसून 3. बचाव 4. बाढ़ 5. आश्रय 6. राहत

5 / 10

5. 1. यार्न 2. संयंत्र 3. साड़ी 4. कपास 5. कपड़ा

6 / 10

6. 1. इंद्रधनुष 2. वर्षा 3. सूर्य 4. खुशी 5. बच्चा

7 / 10

7. 1. तितली 2. कोकून 3. अंडे 4. कीड़ा

8 / 10

8. 1. एडी 2. कंधे 3. खोपड़ी 4. गर्दन 5. घुटने 6. छाती 7. जांघ 8. पेट 9. चेहरा 10. हाथ

9 / 10

9. 1. तरूण 2. बच्चा 3. बेबी 4. वयस्क 5. युवा

10 / 10

10. निम्नलिखित में से प्रत्येक प्रश्न में, दिए गए शब्दों को सार्थक अनुक्रम में व्यवस्थित करें और फिर प्रत्येक प्रश्न के नीचे दिए गए विकल्पों में से सबसे उपयुक्त अनुक्रम का चयन करें:

1. परमाणु काल 2. धातु काल 3. पाषाण काल 4. मिश्र धातु काल

Your score is

The average score is 48%

0%

Sarkarirank के Reasoning प्रश्नावली का उद्देश्य प्रत्येक प्रतियोगी परीक्षा के छात्र की मदद करना है। आज, हमने UPSC, SSC और बैंक परीक्षाओं के लिए प्रासंगिक Reasoning के प्रश्न और उत्तर संकलित किए हैं, जो सभी स्टूडेंट्स के लिए फायदेमंद साबित होंगे।

Logical Sequence Of Words In Hindi

1. 1. परमाणु काल 2. धातु काल 3. पाषाण काल 4. मिश्र धातु काल

(a) 1,3,4,2

(b) 2,3,1,4

(c) 3,2,4,1

(d) 4,3,2,1

Ans: c

2. 1. तरूण 2. बच्चा 3. बेबी 4. वयस्क 5. युवा

(a) 1, 2, 4, 3,5

(b) 1, 3, 2, 5,4

(d) 5, 4, 2, 3,1

(c) 2, 3, 5, 4,1

Ans: b

3. 1. एडी 2. कंधे 3. खोपड़ी  4. गर्दन 5. घुटने  6. छाती  7. जांघ 8. पेट 9. चेहरा  10. हाथ

(a) 2, 4, 7, 10, 1, 5, 8, 9,6,3

(b) 3, 4, 7, 9, 2, 5, 8, 10, 6, 1

(c) 4, 7, 10, 1, 9,6, 3, 2, 5, 8

(d) 3, 9, 4, 2, 10, 6, 8, 7, 5, 1

Ans: d

4. 1. तितली 2. कोकून 3. अंडे 4. कीड़ा

(a) 1,3,4,2

(b) 1,4,3,2

(c) 2,4,1,3

(d) 3,4,2,1

Ans: d

5. 1. इंद्रधनुष 2. वर्षा 3. सूर्य 4. खुशी 5. बच्चा

(a) 2,1,4,3,5

(b) 2,3,1,5,4

(c) 4,2,3,5,1

(d) 4,5,1,2,3

Ans: b

6. 1. यार्न 2. संयंत्र 3. साड़ी 4. कपास 5. कपड़ा

(a) 2,4,1,5,3

(b) 2,4,3,5,1

(c) 2,4,5,1,3

(d) 2,4,5,3,1

Ans: a

7. 1. वर्षा 2. मानसून 3. बचाव 4. बाढ़ 5. आश्रय 6. राहत

(a) 1,2,3,4,5,6

(b) 1,2,4,5,3,6

(c) 2,1,4,3,5,6

(d) 4,1,2,3,5,6

Ans: c

8. 1. युवावस्था 2. वयस्कता 3. बचपन 4. शिशु 5. बुढ़ापा 6. किशोरावस्था

(a) 2,4,6,3,1,5

(b) 4,3,1,6,2,5

(c) 4,3,6,2,1,5

(d) 5,6,2,3,4,1

Ans: b

9. 1. डॉक्टर 2. बुखार 3. औषध-निर्देशन 4. निदान 5. चिकित्सा

(a) 1,4,3,2,5

(b) 2,1,3,4,5

(c) 2,1,4,3,5

(d) 2,4,3,5,1

Ans: c

10. 1. हेक्टो 2. सेंटी 3. डेका 4. किलो 5. डेसी

(a) 1,3,4,5,2

(b) 1,5,3,4,2

(c) 2,5,3,1,4

(d) 5,2,1,4,3

Ans: c

Attempt with this collection of Top Reasoning Questions in Hindi PDF [Reasoning Questions Quiz] in Hindi. We have given these questions in the form of quiz. So that you get time to think for right answer before viewing it. So let’s test yourself by answering these 10 questions in Reasoning Questions in Hindi PDF.

With the help of the SarkariRank’s Reasoning Questions in Hindi PDF, all the students who are preparing for the Various Competitive or Placements or Entrance exams can easily get the preparation and practice Reasoning Questions in Hindi PDF from our website. Many of the Competitive exams such as the IBPS, RRB, SSC CGL, GRE, SSC CHSL, SSC MTS, CTET, Banking Examinations, IT Company Recruitment Rounds, UPSC, STATE PSC, SSC, SSSC, University Entrance Tests, CDA, NDA and other Exams by the different governments as well as the private organizations are including questions on Reasoning Questions in Hindi PDF.

SarkariRank’s Reasoning Questions in Hindi PDF include a wide range of GK and General Awareness Questions and Answers in the form of Quiz. These Reasoning Questions in Hindi PDF cover all those topics which can be useful for any Competitive Exams for all students.

Leave a Reply