Indian Polity Quiz – 27 | Samvidhan Sabha MCQ In Hindi

Passionate to take Samvidhan Sabha MCQ In Hindi? These GK quizzes will help students revise important topics. GK and Indian Polity Quiz in Hindi Topic-wise [संविधान सभा] Online Test. Practice Indian Polity online test here. Polity MCQ in Hindi contains 10 questions from Indian Polity.

0%
2322
Created on

Indian Polity

Indian Polity Quiz - 27 | संविधान सभा

इस क्विज को अपने दोस्तों के साथ शेयर करें

1 / 10

1. संविधान सभा की प्रथम बैठक की अध्यक्षता किसने की थी?

2 / 10

2. भारतीय संविधान सभा की स्थापना की गई थी?

3 / 10

3. संविधान सभा का गठन कब हुआ था?

4 / 10

4. निम्न में से सामाजिक न्याय से संबंधित संवैधानिक प्रावधान नहीं है?

5 / 10

5. भारत का संविधान सभा का प्रथम अधिवेशन कब शुरू हुआ?

6 / 10

6. संविधान की प्रारूप समिति में सम्मिलित सदस्यों की संख्या थी-

7 / 10

7. भारतीय संविधान के किन अनुच्छेदों में नागरिकता संबंधिी प्रावधान है?

8 / 10

8. संविधान पांडुलेखन समिति का निम्न में से कौन सदस्य नहीं था?

9 / 10

9. भारत के संविधान की प्रारूप समिति के अध्यक्ष कौन थे?

10 / 10

10. भारतीय संविधान सभा में कुल कितनी महिला सदस्याएं थीं?

Your score is

The average score is 68%

0%

[MCQ] Indian Polity Quiz – 27 | Samvidhan Sabha MCQ In Hindi

Attempt with this collection of Most Important Indian Polity Samvidhan Sabha MCQ In Hindi with Answer [संविधान सभा]. We have given these questions in the form of quiz. So that you get time to think for right answer before viewing it. So let’s test yourself by answering these 10 questions in Indian Polity MCQ with Answer In Hindi.

1. निम्न में से सामाजिक न्याय से संबंधित संवैधानिक प्रावधान नहीं है?
a. अनुसूचित जाति व अनुसूचित जनजाति हेतु सरकारी नौकरी में आरक्षण
b. विधायिका में अनुसूचित जाति, जनजाति हेतु आरक्षण
c. समान कार्य हेतु समान वेतन
d. बाल श्रम निषेध

Check Answer

Answer: d. बाल श्रम निषेध


2. भारतीय संविधान के किन अनुच्छेदों में नागरिकता संबंधिी प्रावधान है?
a. अनुच्छेद 1-5
b. अनुच्छेद 36-51
c. अनुच्छेद 12-35
d. अनुच्छेद 5-11

Check Answer

Answer: d. अनुच्छेद 5-11


3. भारतीय संविधान सभा में कुल कितनी महिला सदस्याएं थीं?
a. 15
b. 13
c. 12
d. 10

Check Answer

Answer: a. 15


4. संविधान सभा का गठन कब हुआ था?
a. दिसम्बर, 1946
b. दिसम्बर, 1948
c. नवंबर, 1950
d. दिसम्बर, 1951

Check Answer

Answer: a. दिसम्बर, 1946


5. भारत का संविधान सभा का प्रथम अधिवेशन कब शुरू हुआ?
a. 10 जून, 1946
b. 9 दिसम्बर, 1946
c. 19 नवंबर, 1947
d. 30 जून, 1949

Check Answer

Answer: b. 9 दिसम्बर, 1946


6. संविधान सभा की प्रथम बैठक की अध्यक्षता किसने की थी?
a. डॉ.राजेन्द्र प्रसाद
b. डॉ. भीमराव अम्बेडकर
c. डॉ. सच्चिदानन्द सिन्हा
d. मौलाना अबुल कलाम आजाद

Check Answer

Answer: c. डॉ. सच्चिदानन्द सिन्हा


7. भारत के संविधान की प्रारूप समिति के अध्यक्ष कौन थे?
a. डॉ. के. एम. मुंशी
b. डॉ. राजेन्द्र प्रसाद
c. डॉ. बी. आर. अम्बेडकर
d. डॉ. सम्पूर्णानंद

Check Answer

Answer: c. डॉ. बी. आर. अम्बेडकर


8. संविधान पांडुलेखन समिति का निम्न में से कौन सदस्य नहीं था?
a. मोहम्मद सादुल्लाह
b. के.एम. मुंशी
c. ए.के. अय्यर
d. जवाहर लाल नेहरू

Check Answer

Answer: d. जवाहर लाल नेहरू


9. संविधान की प्रारूप समिति में सम्मिलित सदस्यों की संख्या थी-
a. सात
b. नौ
c. तेरह
d. ग्यारह

Check Answer

Answer: a. सात


10. भारतीय संविधान सभा की स्थापना की गई थी?
a. 10 जून, 1946 को
b. 09 दिसम्बर, 1946 को
c. 26 नवंबर, 1949 को
d. 26 दिसम्बर, 1949 को

Check Answer

Answer: b. 09 दिसम्बर, 1946 को


With the help of the SarkariRank’s Indian Polity Samvidhan Sabha Quiz in Hindi, all the students who are preparing for the Various Competitive or Placements or Entrance exams can easily get the preparation and practice Indian Constitution MCQ stuff from our website. Many of the Competitive exams such as the IBPS, RRB, SSC CGL, GRE, SSC CHSL, SSC MTS, CTET, Banking Examinations, IT Company Recruitment Rounds, UPSC, STATE PSC, SSC, SSSC, University Entrance Tests, CDA, NDA and other Exams by the different governments as well as the private organizations are including questions on Indian Polity Samvidhan Sabha Quiz in Hindi with Answer.

SarkariRank’s General Knowledge Indian Polity chapter wise MCQ include a wide range of GK and General Awareness Questions and Answers in the form of Quiz. These Samvidhan Sabha Mock Tests cover all those topics which can be useful for any Competitive Exams for all students.

Leave a Reply